Erişilebilirlik

Ülke Dışındaki Iraklılar Oy Vermeye Başladı


Ülke disinda yasayan Iraklilar oy kullanmaya basladi.

Aralarinda Türkiye, Amerika, Avustralya, Ingiltere, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Iran, Ürdün, Hollanda, Isveç, Suriye ve Birlesik Arap Emirlikleri’nin bulundugu bazi ülkelerde yasayan Iraklilar sandik basina gidiyor.

Oy kullanmak üzere sandik basina giden Iraklilarin çogu seçimlerin düzen ve güvenlik saglamasi ve bu sayede ülkelerine geri dönme umudunu dile getirdi.

Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tüm Iraklilari oy vermeye çagirarak, seçimlerin ülkelerinin gelecegini belirlemede en iyi yol oldugunu söyledi.

Irak’ta sinirlar kapatilirken güvenlik önlemleri arttirildi. Bu aksamdan itibaren sokaga çikma yasaginin süresi uzatildi ve seyahat kisitlamalari basladi. Önlemler Pazartesi gününe kadar yürürlükte kalacak.

Kaç Kisinin Oy Kullanacagi Belli Begil

Iraklilar Pazar günü 5 bin 200 seçim merkezinde oy kullanacak, ancak kaç seçmenin sandik basina gidecegi tam olarak bilinmiyor.

Irak’ta 14 milyon seçmen bulunuyor. Ülkenin bazi kesimlerinde seçim kayitlari, seçim gününde bile yapilabilecek. Seçmenler oy kullanmak için devletin tahsis ettigi “gida dagitim kartini” gösterecek.

Bu arada, Irak’in disinda yasayan yaklasik 1 milyon Iraklinin da oy kullanma hakki bulunuyor. Ancak su ana kadar, sadece 280 BIN Irakli göçmen seçim kaydini yaptirdi.

Seçmenlerin parmaklarina oylarini kullandiktan sonra, tekrar oy kullanmamalari için mürekkep sürülecek.

Milletvekili seçimlerinde partiye veya parti ittifaklarina oy verilecek. Hangi adaylarin mecliste yer alacagiysa, parti listelerindeki siralamalarina göre belirlenecek.

Irak seçim yasalarina göre, parti listelerindeki her 3 adaydan birinin kadin olmasi gerekiyor

Güvenlik güçleri pazar günü yapilacak seçimlerde kullanilacak oy sandiklarinin dagitimina bu sabahtan itibaren basladi. Irak seçimlerinde anayasayi hazirlayacak 275 üyeli geçici meclis belirlenecek. Irak Türkleri Kültür ve Yardimlasma Dernegi Genel Baskani Kemal Beyatli, Fuat Kozluklu’ya Türkmenlerin kaygilarini anlatti.

Siddet Olaylari Tirmaniyor

Irak’ta ise siddet olaylari devam ediyor. Bagdat’in güneyinde bir karakol yakinlarinda, bombali bir araçla düzenlenen saldirida, 4 kisi öldü.

Pazar günkü seçimleri engellemeye çalisan direnisçiler, okullari ve seçim merkezi olarak kullanilacak diger binalari da hedef aliyor.

Irak Devlet Bakani Kasim Davut, seçimler için yogun güvenlik önlemlerinin alindigini açikladi. Davut ayni zamanda, sinir güvenligi için önlem almayi reddeden Suriye’yi ve Irak’in içislerine karismakla suçladigi Iran’i elestirdi.

XS
SM
MD
LG