Erişilebilirlik

Irak Seçimlerine Uluslararası Tepkiler


Irakli seçmenleri “cesur” olarak niteleyen Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, tüm dünyanin Iraklilara destek vermesi gerektigini söyledi.

Nijerya’da bulunan Annan, burada yaptigi açiklamada, bugünkü seçimlerin Irak’in demokratiklesme yolunda attigi ilk adim oldugunu belirtti.

Genel Sekreter Annan, ülkedeki siddet eylemlerinin bir an önce sona erdirilmesi gerektigini belirtti.

Üst düzey Rus yetkililer Irak seçimleriyle ilgili yorum yapmaktan kaçindi ancak iki önemli parlamento üyesi yönetimin uzun vadeli mesruiyeti açisindan endise duyduklarini açikladi.

Rus parlamentosunun alt kanadinda uluslararasi iliskiler komitesinin baskanligini yapan Konstantin Kosachyov, katilim oraninin en kötü ihtimalleri de astigini söyledi.

Kosachyoy, Interfax haber ajansina yaptigi açiklamada, Sünnilerin boykotunun mesruiyeti tartismali ve temsil niteligi olmayan bir parlamento olusmasina neden olabilecegini ifade etti. Ancak Kosachyoy, bunun Rusya veya diger ülkelerin seçimlerin mesruiyetini reddetmesi için bir neden olamayacagini da sözlerine ekledi.

Rusya parlamentosunun üst kanadindaki uluslararasi iliskiler komitesinin baskani Mikhail Margelov de, Irak’in etnik ve dini temelde bölünmesi tehdidini ortadan kaldirmadigi gerekçesiyle seçimlerin hayal kirikligina neden oldugunu söyledi.

XS
SM
MD
LG