Erişilebilirlik

Feith: 'Kerkük, Iraklılar Tarafından Çözülecek Bir Konu'


Türkiye’yi ziyaret etmekte olan Amerikan Savunma Bakanlığı müsteşarı Douglas Feith, bugün Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüştü. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından basının karşısına çıkan Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon Müsteşarı Douglas Feith, Irak'ta istikrardan yana olduklarını belirterek, Kerkük'teki düğümün Iraklılar tarafından çözüleceğini ve bunun geçici yasada da üzerinde durulan bir konu olduğunu ifade etti.

Feith, Türk tarafının önemle üzerinde durduğu Kerkük'te Kürt hareketliliği ile ilgili olarak ise "Türkiye'den Kerkük'e müdahale talebinde bulunmadık. Türkiye karşılıklı saygı içinde ilişkilerimizi sürdüyoruz. Şartlar neyi gerektirirse onu yerine getireceğiz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de bugün Turkish Daily News gazetesine verdiği demeçte, Kerkük’te bir çatışma olması durumunda Türkiye’nin seyirci kalamayacagını söylemisti. Pentagon yetkilisi bügün basına açıklamalarda bulunurken Barzani’nin , bağımsız Kürt devleti kurulmasına ilişkin açıklamalarına ilişkin bir soruya karşılık, Amerika’nın Irak’ın toprak bütünlüğünü önemsediğini söyledi. Douglas Feith, Amerika'nin Irak'tan çekilmek istediğini ve Iraklıların kendi kendilerini yönetecek noktaya geldikleri zaman, Amerika'nin ülkeden çekileceğini de sözlerine ekledi. Irak'ta kitle imha silahlarının bulunamaması sonucu, istifanın gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Feith, Irak'ın geçmişte sahip olduğu kitle imha silahlarıyla uluslararası camiaya meydan okuduğunu ve tehdit yarattığını belirterek, Irak konusundaki kaygılarının haklı olduğunu dile getirdi.

Irak'ta stratejik mantık güdülerek hareket edildiğini ve Sdadam Hüseyin döneminin kapanmasının önemine değinen Feith, dün Irak'ta yapılan seçimlerin ülkenin geleceğini belirleyeceğini belirtti. Irak halkının da bu durumdan memnun olduğunu dile getiren Feith, buna, dün halkın hayatlarını tehlikeye atmak pahasına sandık başına gitmelerini kanıt olarak gösterdi. Pentagon’un üçnumarası, İran'ın adını telaffuz etmeden Türkiye ile nükleer silahların yayılmasına karşı daha aktif işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerika’nın PKK terörünü görmezden geldiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, Wall Street Journal gazetesine verdiği mülakatta, “Amerika’nin yardımı olmaksızın biz kendi önlemlerimizi alıyoruz” dedi. Erdoğan, Newsweek dergisine verdiği demeçte ise, Türk halkının Amerika’yı , politikaları nedeniyle tehdit olarak gördüğünü söyledi.

XS
SM
MD
LG