Erişilebilirlik

İsrail Gazze'den Çekiliyor


Israil Bakanlar Kurulu Basbakan Ariel Saron’un Gazze’nin tamamindan, Bati Seria’nin da bir kismindan çekilmeyi öngören planini onayladi. 5’e karsi 17 oyla kabul edilen plan, 8 bin 500 Yahudi yerlesimcinin Gazze ile Bati Seria’daki dört yerlesim biriminden Temmuz ayi itibariyle çikartilmasini öngörüyor.

Basbakan Ariel Saron Bakanlar Kurulu toplantisini açarken, kabine üyelerinin zor bir kararla karsi karsiya kaldigini söyledi. Bir zamanlar Yahudi yerlesim birimlerinin en siddetli savunucularindan biri olan Saron, bakanlar kurulu toplantisinda hükümet üyelerinden Gazze’nin tamami; Bati Seria’nin da bir kisminin bosaltilmasini öngören kararnameyi imzalamalarini istedi.

Kamuoyu yoklamalari, Israil halkinin büyük çogunlugunun çekilme planini onayladigini gösteriyor; ancak yerlesimciler ve bunlara destek veren gruplar plani engellemek için ellerinden gelen çabayi göstermeye devam ediyor.

Bu konuda oldukça kararli görünen Saron ise planini gerçeklestirebilmek için bazi siyasi manevralar yapmak zorunda kaldi. Bunlardan en önemlisi de hiç kuskusuz muhalefetteki Isçi Partisi’yle yeni bir koalisyon hükümeti kurmasiydi.

Isçi Partili bakanlarindan Haim Ramon, son bakanlar kurulu toplantisinin tarihi bir önem tasidigini söyledi. Bakan Ramon, her ne kadar alinan karar zor da olsa, Israil’in gelecegi açisindan zorunlu oldugunu söyledi. Israilli Bakan, karari, “Filistin topraklarinin isgaline son veren ilk adim” olarak niteledi ve “artik Israil yeniden demokratik bir devlet sifatini kazanmistir” dedi.

Saron'a muhalefet partisinden

Isçi Partisi çekilme planina tam destek verirken, Saron’un liderligindeki Likud Partisi’nin bazi üyeleri plana karsi çikiyor. Saglik Bakani Danny Naveh de muhaliflerden. Bakan Naveh, çekilme planinin Israil’in güvenligi açisindan zorunlu oldugu yolundaki görüsü inandirici bulmadigini söylüyor. Saglik Bakani, son 30 yildir yerlesim birimlerinde yasayan 8 bin Israilli’nin yerlerinden edilmesini hakli kilacak bir gerekçe bulunmadigi görüsünü savunuyor.

Çarsamba günü Israil parlamentosu yerlesim birimlerinden çikarilacak Yahudiler’e tazminat ödenmesini öngören bir tasariyi onaylamisti. Son alinan Bakanlar Kurulu karari da hükümetin, yerlesimcilere evlerini bosaltmalari için resmi olarak bildirimde bulunmasina olanak taniyor.

Israil kabinesi, bu planin yani sira, Bati Seria’daki Filistin bölgelerini ayirmak için insa edilen duvarin yeni güzergahini da onayladi. Yeni güzergahin, Israil ve Filistin bölgelerini ayiran ve uluslararasi toplum tarafindan Yesil Hat olarak öngörülen sinira daha yakinlastirildigi kaydedildi.

Israil duvarin, terör saldirilarini önlemek için sart oldugunu söylerken, Filistinliler yeni güzergahin Israil’in Filistin topraklarindan vazgeçmek istemediginin son isareti oldugunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG