Erişilebilirlik

Yeni Amerikan Üsleri Bulgaristan ve Romanya'da


Amerika’nın Avrupa’daki kuvvetler komutanı General James Jones, NATO’nun yeni üyeleri Romanya ve Bulgaristan’la askeri üslerin bu ülkelere taşınması konusunu konuşmaya hazır olduklarını açıkladı.

General James Jones, Temsilciler Meclisinin bir komisyonunda yaptığı konuşmada, bir süredir Romanya ve Bulgaristan’la alt düzeyde temaslar yapıldığını ve Amerikan güçlerinin bu ülkelerde üslenmesiyle ilgili resmi görüşmelere yakında başlanacağını belirtti:

“Fikir aşamasını geride bıraktık ve projeye başlama noktasına geldik.”

General Jones, Amerikan askerlerinin Romanya ve Bulgaristan’da üslenmesi planlarının Amerika’nın dünya genelindeki güçlerini yeniden yapılandırmasını öngören Savunma Bakanlığı projesiyle de uyumlu olduğunu belirtti. Projeye göre, çatışma bölgelerinden uzak büyük üsler kapatılıyor ve çatışma çıkabilecek bölgelerinin yakınında yeni küçük üsler açılıyor. Jones, bunu şöyle açıklıyor:

“Avrupa’nın doğusuna, Bulgaristan ve Romanya’ya bir tugayın, hava gücü ve gerekli diğer unsurlarla birlikte konuşlandırma olasılığı bizi son derece heyecanlandırdı.”

Tugay, destek unsurları hariç üç ila beş bin kişiden oluşacak. NATO kuvvetlerinin de komutanı olan James Jones, sözü edilen iki ülke ile görüşmelere derhal başlanacağını belirtti:

“Bu yıl üslerle ilgili teknik detaylar ve en önemlisi bu üslerin Amerika tarafından nasıl kullanılacağına ilişkin görüşmelere başlayacağız. Savunma Bakanı, üsleri kullanamayacağımız yerlere kurmamamız konusunda son derece açık konuştu. Dolayısıyla, yeni anlaşmaları bunu göz önünde tutarak yapacağız. Bu, Bulgaristan ve Romanya için de geçerli...”

Geçmişte bazı ülkeler Amerikan kuvvetlerinin topraklarındaki üslerden çatışma bölgelerine geçmesine izin vermemişti. Bu, iki yıl önce Irak savaşının başında Türkiye’nin Amerika’ya üslerini kullanma hakkı vermemesiyle sorun olmuştu. General Jones, bu tür bir durumun Romanya ve Bulgaristan’da söz konusu olmayacağını; iki ülkenin de Amerikan’ın Avrupa’daki kolunun bir parçası olmaya son derece istekli olduğunu vurguladı. General James Jones konuşmasında, geçen hafta bir Bulgar askerin Amerikan askerlerince Irak’ta yanlışlıkla öldürülmesi olayına değinmedi.

XS
SM
MD
LG