Erişilebilirlik

Bin Ladin'in Tora Bora'dan Kaçtığı Doğrulandı


Amerika Savunma Bakanlığı’nın yeni yayınladığı bir belgede, Usame bin Ladin’in, Aralık 2001’de, Afganistan’daki Tora Bora bölgesinden kaçmayı başardığı belirtiliyor.

Söz konusu belge, Amerikalı yetkililerin daha önceki iddialarıyla çelişiyor. Başkan Bush ve Amerika Körfez Kuvvetleri eski komutanı Orgeneral Tommy Franks, mağaralarla dolu Tora Bora bölgesine saldırı düzenlendiği sırada, bin Ladin’in yerinin bilinmediğini söylemişti.

Belge, Küba’daki Guantanamo Üssü’nde tutulan bir terör zanlısı aleyhine düzenlenen kanıt dosyasında yeralıyor. Belgede, adı geçen zanlının, “Usame bin Ladin’in Tora Bora’dan kaçmasına yardımcı olduğu” açık bir şekilde ifade ediliyor.

Amerika Savunma Bakanlığı sözcüsü, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, belgedeki ifadelerin, sorgulama ve istihbarata dayandığını, yüzde 100 olmasa da, çok yakın doğruluk payı olduğunu belirtti.

Bir başka Pentagon sözcüsü ise, Tora Bora’daki savaş sırasında Bin Ladin’in yerinin tam belirlenemediği yolundaki görüşün hala geçerli olduğunu savundu.

XS
SM
MD
LG