Erişilebilirlik

Irak'ta Saldırı Planayan 120 Militan Tutuklandı


Irak güvenlik güçleri, Şiilere karşı büyük bir saldırı planlayan 120 isyancıyı tutukladı.

Savunma bakanlığı yetkilileri, tutuklamaların bu sabaha karşı Kerbala’da düzenlenen operasyonlarda yapıldığını açıkladı.

Operasyonda tonlarca patlayıcı madde, yüzlerce silah ve büyük miktarda cephaneye el konduğu da bildirildi.

Iraklı yetkililer, tutuklanan isyancıların gelecek hafta dini şenlikler için Kerbela’yı ziyaret edecek Şii hacılara saldırmaya planladıklarını öne sürüyor.

Bu arada Bağdat’ın güneybatısında kendisini havaya uçuran bir intihar bombacısı iki Amerikan askerini öldürdü, ikisini de yaraladı. Dün de el Anbar ilinde bir Amerikan askeri operasyon sırasında isyancılar tarafından öldürüldü..

Öte yandan yeni Irak hükümetini kurma çalışmaları devam ediyor.

Parlamento Bu Hafta Toplanacak

Şii ve Kürt politikacılar, iki ay önce seçilen ve geçen hafta yemin ederek göreve başlayan Irak Parlamentosunun, yeni hükümetin belirlenmesi için bu hafta toplanacağını açıkladı.

Şii Partisinin müzakerecilerinden eski enerji bakanı İbrahim Bahar El-Ulum, çalışmaların birinci aşamasının tamamlandığını ve hükümetin kurulması için bazı temel ilkelerin belirlendiğini söyledi: “Şimdi ikinci aşamadayız. İkinci aşamada Başkanlık konseyi, Parlamento Başkanı ve Başbakan belirlenecek.”

Kürt Devlet Başkanı, Şii Başbakan

Kürdistan Yurtseverler Birliği başkanı Celal Talabani ise, bir televizyon kanalına verdiği demeçte, liderlik dağılımı konusunda büyük ölçüde anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Talabani, devlet başkanı ve başbakanlığı kimin üstleneceği konusunda anlaşmaya varıldığını; halen bakanlıkların belirlenmesine çalışıldığını söyledi.

Haberlere göre, Devlet Başkanlığına bir Kürt, Başbakanlığa bir Şii, Parlamento Başkanlığına da bir Sünni getirilecek.

Ocak ayındaki seçimlerde Şiiler birinci parti olurken Kürtler ise parlamentodaki sandalyelerin dörtte birini kazanarak, ikinci sırayı almıştı.

Her iki grup da ulusal birlik hükümetinde diğer partilere de yer verileceğini söylüyor – özellikle Sünni Araplara. Nüfusun dörtte birini oluşturan Sünni Araplar, seçimleri boykot etmiş; bu yüzden parlamento seçimlerinde fazla varlık gösterememişti.

Sünnilerin müzakerecilerinden Mişan Al-Juburi, sayılarının az olmasına rağmen yeni kurulacak hükümette etkin bir rol aradıklarını söylüyor.

Sünni müzakereci Al-Juburi, maliye ve savunma gibi önemli bakanlıkların kendilerine verilmesini istediklerini söylüyor.

Şiilerin en büyük dini lideri Ayatullah Ali el Sistani’nin, müzakerelerin gecikmesinin belirsizliğe neden olduğunu ve bunun da güvenlik sorunu yarattığını söylemesi üzerine, müzakereler geçtiğimiz hafta içinde hızlandırıldı.

XS
SM
MD
LG