Erişilebilirlik

"Kadın Haklarında Uygulama Eksik"


Türkiye söz konusu olduğunda Avrupa Birliği’nin çok yakından izlediği konulardan birini de kadın hakları oluşturuyor. Özellikle 6 Mart’ta İstanbul’da meydana gelen olaylar sonrasında Brüksel’in daha fazla hassasiyet göstermeye başladığı bu konuda Avrupa Parlamentosu için hazırlanan raporun taslağı açıklandı. Taslak rapor, Türkiye’deki kadın haklarının kağıt üzerinde çok iyi korunduğunu ancak uygulamada ciddi sorunlar bulunduğuna dikkat çekiyor.

Türk kökenli Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt tarafından hazırlanan ve “Sosyal, ekonomik ve siyasi faaliyetlerde Türkiye’de kadının rolü” başlığı taşıyan taslak raporda kadın haklarının üyelik için şart olduğu vurgulanıyor. Belge Avrupa Birliği Komisyonu’na bu konunun müzakereler sırasında ön planda tutulması çağrısı da yapıyor. Türk hükümetinin kadın haklarını iyileştirme yolunda yaptığı yasal düzenlemelere ilişkin “takdir iafedeleriyle” dikkat çeken taslak rapor, bazı alanlarda Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne örnek gösteriyor.

Taslak rapor, Birlik belgelerine de yansıyan namus cinayetlerine yeni yasal düzenlemelerde ağır ceza verilmesi ve evlilik içi tecavüzün suç olarak kabul edilmesinin Avrupa Birliği ülkeleri tarafından da benimsenmesi gereken bir düzenleme olduğunu kaydediyor. Türk hükümetinden uygulamaya önem vermesini isteyen rapor siyasette kadın kotası uygulamasının yerlşeşmesi, aile içi şiddetin önüne geçilmesi ve kız çocuklarının okula gönderilmesinin sağlanması konularına öncelik verilmesini talep ediyor. Sığınma evlerinin sayısının artırılması, kadın haklarına yönelik kamu kampanyalarına hükümetin katılımı da diğer istekleri oluşturuyor.

Raporu hazırlayan Bozkurt, Türkiye’deki kadın haklarının kağıt üzerinde çok iyi durumda olduğunu belirterek “Yasal düzenleme olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeleriyle eşit durumda olduğunu söyleyebilirim” dedi. Bu durumun uygulamaya da yansıması gerektiğini söyleyen Bozkurt, kadın haklarının müzakere sürecinde çok önemli bir rol oynayacağının altını çizdi. Bozkurt, Avrupa Birliği’nin kadın haklarında kaydedilen gelişmeler konusunda Türkiye’yi yakından izleyeceğini söyledi. Namus cinayetlerine de değinen Bozkurt, Avrupa’da da benzer nitelikli olaylar olduğuna dikkat çekerek bu konuda Türkiye ile Avrupa Birliği arasında görüş alışverişi olması gerektiğini kaydetti.

Taslak rapor, 19 Nisan’da Avrupa Parlamentosu’nun Kadın Hakları Komisyonu’nda ele alınacak, 26 Mayıs’ta aynı Komisyon’da oylaması yapılacak. Belge Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’na ise Temmuz ayında gelerek oylanacak.

XS
SM
MD
LG