Erişilebilirlik

Irak'ta Yeni Başbakan İbrahim El Caferi


Irak başkanlık konseyi, Şii politikacı İbrahim el Caferi’yi başbakanlığa atadı.

İslamcı Dava partisinin lideri olan el Caferi, düzenlediği basın toplantısında Irak’ın geleceği için büyük bir adım atıldığını, yeni hükümeti iki hafta içinde kurmayı umduğunu belirtti.. Yeni hükümet kalıcı Irak Anayasasını hazırlamaktan sorumlu olacak..

Atama kararı, Devlet başkanlığına seçilen Kürt lider Celal Talabani’nin yemin ederek göreve başlamasından sonra açıklandı.

Talabani, yemin töreninde yaptığı konuşmada silahlı direnişin temelini oluşturan Sünni Arapları demokratik sürece katılmaya çağırdı..

Irak meclisinin bugünkü oturumunda Başkan yardımcıları Şii Adil Abdül Mehdi ve Sünni Gazi el Yaver de yemin ederek göreve başladı.

Yıllarca Savaştığı Devletin Başkanı oldu

Yaşamının büyük bir kısmını Irak devletine karşı mücadeleyle geçiren Celal Talabani, bu kez aynı devletin başkanı oldu. Talabani’nin seçilmesi, Irak’ın ayrı kesimlerinden gelen ve baskıcı bir rejimin izlerini silip, demokratik bir devlet kurmaya çalışan liderlerin ulaştığı uzlaşma ve birlik düzeyini gösteriyor. Göreve seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada Talabani de bu gerçeği vurguladı:

Talabani’yi göreve geldikten sonra bekleyen en zorlu görev, bağımsız bir devlet kurmayı arzulayan Kürtler için, bütün tarafları tatmin edecek bir özerklik çözümü bulmak olacak. Irak’ın yeni devlet başkanı bunu yaparken, kendisini cumhurbaşkanlığına getiren sistemi de korumak zorunda...

Irak’ta yeni seçilen devlet başkanı ve yardımcıları, görevleri sembolik olsa da parlamentonun kararlarını veto hakkına sahipler... Oldukça büyük nüfuza sahip Talabani’nin ise, yetkisini zaman zaman aşacağına inanılıyor.

Celal Talabani, 1933 yılında Bağdat’ın 400 kilometre kuzeydoğusundaki Kalkan köyünde dindar bir Kürt ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. 14 yaşındayken Molla Mustafa Barzani’nin Kürdistan Demokratik Partisi’ne katıldı. 18 yaşındaysa örgütün merkez komitesinin bir üyesiydi.1952’de Bağdat’ta hukuk öğrenimi gören Talabani, Sovyetler Birliği, Çin ve Batı Avrupa ülkelerini gezdi.

1960’ların ortasına kadar partinin politbüro üyeliğini yapan Talabani, Barzani’yle girdiği anlaşmazlık sonucu Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni kurdu. Celal Talabani, Saddam Hüseyin iki yıl önce devrildikten sonra, KDP’nin şimdiki lideri Mesut Barzani’yle arasını düzeltti.

Bir zamanların rakip iki Kürt partisi, diğer Kürt partileriyle birleşti ve Irak’ın yeni parlamentosunun dörtte birini Ocak ayındaki seçimlerde ele geçirdi.

Yeni Devlet Başkanı Talabani’nin karşısındaki en zorlu sorunlardan biri de, Kerkük kentinin statüsü olacak.

XS
SM
MD
LG