Erişilebilirlik

'Koalisyon Birlikleri 2 Yıl İçinde Irak'tan Çekilebilir'


Irak’ın yeni devlet başkanı Celal Talabani, önümüzdeki iki yılda koalisyon birliklerinin ülkeden çekilebileceğini açıkladı. Dün CNN Televizyonu’na konuşan Devlet Başkanı Talabani, şimdilik koalisyon kuvvetlerinin varlığına ihtiyaç olduğunu da kaydetti.

Talabani, “Ordumuzu yeniden hazır hale getirinceye kadar Amerikan ve diğer müttefik güçlere büyük ihtiyacımız var. Sanıyorum bunu iki yıl içerisinde başarabiliriz ve daha sonra da ülkemizi bağımsızlığına kavuşturan Amerikalı dostlarımızla danışma ve koordinasyona devam edeceğiz,” dedi.

Şii militanlar Amerikan kuvvetlerinin Irak’tan derhal çekilmesini istiyor.

Bu arada İngiliz Independent gazetesinde yayınlanan bir makalede Irak’ta yeni dönemde Kürtlerin bağımsız bir devlet istemekten vazgeçecekleri görüşüne yer verildi. Yazıda bunun hem Irak için iyi bir gelişme olacağı hem de başta Türkiye olmak üzere komşu ülkeleri rahatlatacağı kaydedildi.

Öte yandan Amerikan destekli Irak güvenlik güçleri bugün başkent Bağdat’ta düzenledikleri operasyonda çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Başkentin El Raşit bölgesine düzenlenen operasyona 500 kadar Irak askeriyle polisinin katıldığı duyuruldu.

Irak’ın Pakistan Büyükelçiliği’nde çalışan bir görevlinin ise önceki gün Bağdat’ta bir camiye giderken militanlarca kaçırıldığı bildirildi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, diplomat olmayan Melik Muhammed Cavid adlı Pakistanlı’nın daha önce adı duyulmamış bir grup tarafından kaçırıldığı kaydedildi. Bakanlık ayrıca Cavid’in, Pakistan Büyükelçiliği’ni aradığı ve durumunun iyi olduğunu söylediğini bildirdi.

Öte yandan El Kaide’ye bağlı militanlar Necef’te üst rütbeli Iraklı bir polisi kaçırıp öldürdüklerini açıkladı.

İki hafta önce kaçırılan üç Romanyalı gazeteciyle ilgili yeni bir haber alınamadı.

Son zamanlarda militanlarca kaçırılan yabancılar ve Iraklı yetkililerin bazıları serbest bırakılmış, bazılarıysa öldürülmüştü.

XS
SM
MD
LG