Erişilebilirlik

Bağdat'ta Amerikan Aleyhtarı Gösteri


Bağdat’ta gösteri düzenleyen onbinlerce Iraklı Şii Arap, Amerikan kuvvetlerinin çekilmesini istedi. Saddam Hüseyin’in devrilişinin ikinci yıldönümü nedeniyle düzenlenen barışcı gösteri, radikal Şii lider Muktada el Sadr’ın çağrısı üzere yapıldı.

Sıkı güvenlik önlemleri altında, iki yıl önce Saddam Hüseyin’in heykelinin devrildiği Firdevs alanında toplanan Şiiler, Amerikan aleyhtarı sloganlar attılar ve eski Irak liderinin hızla yargılanmasını istediler.

Öteyandan Bağdat’ın güneyinde Latifiye kasabasında yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu 15 Iraklı asker öldü. Daha güneydeki Kut kentinde de bir konvoya düzenlenen saldırıda 4 sürücü öldürüldü.

Bağdat’taki gösteriye katılan Şiiler “İslam’a evet, Saddam’la Amerika’ya hayır!” diye slogan attı. Gösteriyi düzenleyenler arasında bulunan Rahim Şeyh El-İdrisi, iki talepleri olduğunu, işgalci olarak adlandırdığı Amerikan kuvvetlerinin ülkeyi terk etmesini, ve Saddam Hüseyin’in hızla ve adil bir şekilde yargılanmasını istediklerini söyledi.

El-İdrisi, ayrıca göreve başlayan yeni Irak Parlamentosunun biran önce "işgal kuvvetlerinin" çekilmesi için takvim açıklamasını istedi. Cuma günkü vaazlarda, Sünnilerin de gösterilere destek vermesi istenmişti. Mitinge katılan Hıristiyan gösterici Samir Naim ise, Müslümanların da Hristiyanların da Irak’ın bağımsız olmasını istediğini söyledi.

Amerikan yönetimi herhangibir çekilme takvimi açıklamıyor. Irak’ın yeni seçilmiş liderlerinin çoğu da, Amerikan ordusunun, ancak Irak askerleri yeterli güvenliği sağlayabildiği zaman çekilmesini istiyor.

Iraklıların çoğu, güvenliğin ve temel hizmetlerin hala sağlanmamış olmasından yakınıyor. Bazı gözlemciler, bu alanlarda ilerleme kaydedilmemesinin, Irak’taki direnişe güç verdiği görüşünde.

Militanlar, bugüne kadar 1,200 yabancı askerin yanı sıra, binlerce Iraklıyı da öldürdü. Bu arada, yeni Devlet Başkanı Celal Talabani tarafından iki gün önce hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan İbrahim el-Caferi, bakanlar kurulunu oluşturma çalışmalarına devam ediyor. Caferi, bakanlar kurulunu iki hafta içinde açıklayacağını bildirdi. Petrol bakanlığı dahil, önemli bakanlıklar konusunda müzakerelerin sürdüğü bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG