Erişilebilirlik

Erdoğan Papa'nın Cenazesi İçin Vatikan'a Gidiyor


Türkiye, ilk defa başbakan düzeyinde bir papanın cenaze törenine katılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi Papa II. Jean Paul’ün cenaze töreninde temsil etmek üzere bugün Vatikan’a gidiyor.

Türkiye’yi cenaze töreninde Başbakan Erdoğan’la beraber, Diyanet’ten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Akif Gülle ve Başbakan Erdoğan’ın Danışmanı İstanbul milletvekili Egemen Bağış da temsil edecek.

Türkiye ilk defa başbakan düzeyinde bir papanın cenaze törenine katılıyor. Bundan önceki papa cenazelerinde, Türkiye başbakan yardımcısı düzeyinde temsil edilmişti. Papa 6. Paul’ün 11 Ağustos 1978’deki cenazesinde, Türkiye’den katılan isim dönemin Başbakan yardımcısı Faruk Sükan olmuştu.17 Ekim 1978’de ölen Papa I. Jean Paul’ün cenaze töreninde ise başbakan yardımcısı sıfatıyla Orhan Eyüboğlu hazır bulunmuştu.

Papa II. Jean Paul’ün cenaze töreninde kilisede yapılacak ayin sırasında Türkiye’yi temsil edecek heyetin bazı kurallara uyma zorunluluğun olmayacağı da belirtiliyor. Katolikler için diz çökme ve kutsal ekmeği tatma uygulaması gibi törenlerden Başbakan Erdoğan ve Türk heyeti muaf tutulacak.

Bu arada hükümet yetkililerinin yanı sıra Fener Rum Patriği Bartholomeos’ta cenaze törenine gidiyor.

Ayrıca papanın cenaze törenine katılmak için Mehmet Ali Ağca da talepte bulunmuş ancak Ağca’nın talebi Salı günü Türk yetkililerce rededilmişti. Gasp suçundan İstanbul Kartal H tipi cezaevinde tutuklu bulunan Ağca, 1981 yılında Papa 2. Jean Paul’e suikast girişimde bulunmuş, 20 yıla yakın İtalya’da hapis yatmış ve 2000 yılında Türkiye’ye iade edilmişti.

Bu arada Mehmet Ali Ağca’nın Papa’nın cenazesine katılma talebinin reddinin ardından, kardeşi Adnan Ağca’nın Almanya’ya gittiği ve papanın cenaze törenine katılmak için Adnan Ağca’nın Almanya’dan İtalya’ya geçebileceği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG