Erişilebilirlik

Erdoğan Papa'nın Cenaze Törenine Gidiyor


Papa John Paul’ün Roma’da San Pietro kilisesinde katafalka konan naaşı önünde binlerce kişi saygı duruşunda bulunuyor. Papa, Cuma günü yapılacak cenaze töreninden sonra kilisenin altındaki papalık mezarlığına gömülecek

Cenaze törenine 2 milyon kişiyle 100’den fazla devlet ve hükümet başkanının katılması bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Diyan işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın da törene katılacağı öğrenildi. Törende Amerika’yı Başkan Bush’la eşi Laura temsil edecek.

Yeni Papa’yı seçecek olan kardinaller meclisinin ne zaman toplanacağı henüz açıklanmadı.

Papa'nın Naaşı Ziyarete Açıldı

Vatikan’da Papa Jean Paul’ün naaşını ziyaret etmek isteyenler için San Pietro katedrali bu sabah saat.4.40’da açıldı. San Pietro katedrali önünde yığılan binlerce ve binlerce insanın soğukta bekleyişleri, sürekli alkışları karşısında Vatikan yetkilileri katedrali erken açmak zorunda kaldılar. Papa’nın naaşını dün gece 400 binden fazla kişinin ziyaret ettiği bildiriliyor. Vatikan katedrali dün gece temizlik amacıyla sadece gece 3.00 ila 4.40 arasında kapatıldı.

Roma’da, Papa II. Jean Paul’ün Cuma günü saat 10.00’da yapılacak olan cenazesi için hazırlıklar devam ediyor. San Pietro katedralinin önünde Kardinale Joseph Ratzinger tarafından yapılacak cenaze töreninden sonra Papa II. Jean Paul’ün tabutu katedralin mahzenine gömülecek.

Cenaze töreni için Roma’ya 2 milyondan fazla hristiyan hacı ve 200 kadar da devlet, hükümet başkanı bekleniyor.

Roma’da 8 Nisan’da yapılacak cenaze töreni için önemli güvenlik önlemleri de alındı. Başkent Roma’nın değişik yerlerine Spada füze bataryaları konulacağı bildirildi. Cuma günü 15 bin asker ve polisden oluşacak güvenlik güçlerinin de Roma’da görevlendirileceği belirtiliyor. Tren istasyonları, hava alanlarında sıkı güvenlik önlemleri alınırken, bakteriyolojik, kimyasal saldırı konularında uzman birlikler ve itfaiye de harekete geçirildi.

Roma’da resmi delegasyonların gelişine göre sivil hava yollarına ait bazı uçuşların iptal edilmesi de öngörülüyor. Roma’da iki sivil havalanı dışında Resmi delegasyonların bir kısmının askeri hava alanı Pratica di Mare’de kabul edileceği bildirildi. Roma içine yerleştirilecek füze bataryalarının dışında, avcı keşif uçakları ve helikopterler de güvenliğin sağlanmasında görev alacaklar.

Dün sabah Kardinaller Meclisinin yaptığı ilk iki toplantıdan sonra bu sabah saat 10.00’da bir başka toplantı daha yapıldı. Yeni papa ile ilgili seçimler üzerine gizliliği koruma yemini eden kardinaller bu dönem içinde Kilise ilgili idari ve prosedür kararlarını da alacaklar.

Bu arada ilk kez Vatikan’da dini bir merasimi izlemek üzere Çin devlet televizyonu CCTV’nin de akredite olduğu öğrenildi.

Castro Papa İçin Özel Ayine Katıldı

Papa için Havana’da düzenlenen özel ayine Küba Devlet Başkanı Fidel Castro da katıldı.

Casto’nun törende geleneksel askeri giysilerinin yerine takım elbise giymesi ve kravat takması dikkati çekti. Papa’nın ölümü nedeniyle Castro ülkede 3 günlük ulusal yas ilan etmişti.

Castro, Vatikan Büyükelçiliğindeki anma defterine, Papa’nın yorulmadan barış için çalıştığını yazdı.

Fransa'da Laiklik Tartışması

Papa’nın ölümü dolayısıyla Fransa’da bayrakların yarıya indirilmesi tartışma konusu oldu. Bazı sosyalist ve komünist politikacılar, hükümetin laik sisteme saygı göstermesi gerektiğini söylediler.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise, Papa’nın yalnızca Katolik kilisesinin değil aynı zamanda Vatikan’nın da lideri olduğu belirtildi.

XS
SM
MD
LG