Erişilebilirlik

Papa'nın Naaşı Katafalkta


Papa II. John Paul için Vatikan’da Başbakan Kardinal Angelo Sodano tarafından yapılan ayinden sonra tüm gün boyunca her milletten ziyaretçiler San Pietro (Saint Peter) meydanına akın etmeye devam ettiler.

Papa'nın naaşı ölümünden sonra Vatikan içindeki Clementina Salonuna konularak, devlet erkanından kardinallerin, ileri gelenlerin ziyaretine açıldı. İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi ve Başbakan Silvio Berlusconi ile İtalyan siyaset dünyasının ileri gelenleri de, Papa’nın naaşı önünde saygı duruşunda bulundular.

Pazartesi akşamına kadar Vatikan’da Clementina Salonunda kalacak olan Papa’nın naaşı, akşam saat 17:00’de Vatikan’ın Saint Peter katedralinde 3 gün boyunca halkın ziyaretine açılacak. Papa’yı yüzbinlerce katoliğin ziyaret etmesi beklenirken bu sayının cenaze gününde 2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bu arada Pazartesi sabahı saat 10:30’da ise yeni Papa’yı seçecek olan 117 Kardinal’den oluşan Kardinaller Meclisi’de bundan sonraki süreci belirlemek için ilk toplantısını yapacak. Kilise kanunlarına göre 3 ila 6 gün arasında yapılması gereken cenaze töreninin gününü tespit edecek olan Kardinaller Meclisi, Papa’nın vasiyetini de açacak. Bu vasiyette Papa İkinci John Paul’ün Vatikan'daki Saint Peter kilisesinde mi yoksa doğduğu yer olan Polonya'daki Krakov'da mı gömülmek istediği açıklık kazanacak.

Kardinaller Meclisi'nin yeni Papayı seçmen için Vatikan’ın ilan ettiği 9 günlük yastan sonra toplanması gerekiyor. Yaşları 80’in altında olan seçmen Kardinallerin Kilise yasalarına göre Papa’nın ölümünden en erken 15 gün en geç 20 gün sonra toplanması öngörülüyor. Pazar akşamı Saint Peter meydanında Papa için düzenlenen bir başka ayine de binlerce kişinin katıldığı görülürken İtalyan medyası meydanı üstü açık bir katedral olarak tanımladı. Meydana uyku tulumları ile gelen pekçok genç dikkat çekti.

Papa II. John Paul’üm ardından tüm dünyadan baş sağlığı mesajları yağarken, Mısır, Küba ve Hindistan’da da yas ilan edildi. İtalyan medyalarında Papa’nın cenazesi için dünyanın dört bir yanından 2 milyondan fazla hristiyanın geleceği tahminleri yapılırken İtalyan hükümeti de gerekli önlemleri almak için faaliyete geçti.

Cenazede ayrıca 200 kadar da devlet ve hükümet başkanı bekleniyor. Bu özel günlerdeki olayları organize etmesi için İtalyan Hükümeti Sivil Savunma örgütünün başı Guido Bertolazi’yi hükümet komiseri olarak görevlendirdi.

İtalya’da diğer şehirlerden Roma’ya gelen ziyaretçiler için tren sayısı artırılırken, hastahaneler de olağanüstü durum ihtimaline karşı uyarıldı. Roma’da ayrıca milyonlarca insanı barındırabilmek amacıyla fuar alanları ve stadlar ihtiyaca göre düzenlendi. İtalya’da ilan edilen 3 günlük yas Salı günü sona erecek. Bu süre içinde İtalya’da resmi dairelerdeki tüm bayraklar yarıya indirildi. Papa’nın cenaze töreninin yapılacağı gün ise tüm İtalya’da saat 12:00’de bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.

XS
SM
MD
LG