Erişilebilirlik

Papa Aziz Peter Bazilikası'na Gömülecek


Vatikan, Papa İkinci Jean Paul’ün Cuma günü yapılacak cenaze töreninden sonra Aziz Peter bazilikasına defnedileceğini açıkladı.

Cenaze törenine en az 2 milyon kişiyle 100’den fazla devlet ve hükümet başkanının katılması bekleniyor.

Törende Amerika’yı Başkan Bush’la eşi Laura temsil edecek. Kardinaller Meclisi cenaze töreniyle ilgili ayrıntıları görüşürken, Papa’nın naşı\ bulunduğu saraydan, altına gömüleceği Aziz Peter Bazilikası'na götürüldü.

Mehmet Ali Ağca 'Yas Tutuyor'

Papa İkinci Jean Paul'e suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca’nın, "Papa için yas tuttuğu" öğrenildi.

Papa II. Jean Paul’e suikast düzenleyen ve halen İstanbul Kartal Maltepe Cezaevinde tutuklu bulunan Mehmet Ali Ağca, İtalyan haber ajanslarına gönderdiği bir mesajda, Papa’nın ölümünden dolayı duyduğu üzüntüyü belirtti.

Ağca’nın ayrıca Roma’da Cuma günü yapılacak olan Papa’nın cenaze törenine katılmak istediği, Adalet ve Dışişleri Bakanlığına başvuracağı bildirildi.

Mehmet Ali Ağca İtalyan haber ajanslarına gönderdiği “Dünya’ya açık mektup” başlıklı açıklamasında “Fatima’daki Suor Lucia’dan sonra ruhani kardeşim Papa’yı da kaybettim. Katolik Hıristiyan halkımın yasına katılıyorum” dedi. Ağca mektubunun geri kalan kısmında ise, mistik ve dini bir düzeyde düşüncelerini ifade ettiği görüldü.

Daha önce de yaptığı gibi bu mesajında da “ilahi planın sonu, dünyanın sonu ve kendisinin mesih olduğu” gibi sözler sarfeden Ağca İncil'i yeniden yazacağını,son mesih olduğunu göstereceğini de belirtiyor.

Papa suikasti davasını uzun yıllar izleyen hakim Rosario Priore ise Ağca’nın bu açıklamalarının bir delinin saçmalıkları olmadığı ve birilerine mesaj gönderdiği kanısında. Priore “Ağca akıllı bir insan ve suikastle ilgili bazı çevrelere kendilerine ihanet etmediği mesajını veriyor” dedi.

Öte yandan Mehmet Ali Ağca’nın avukatı, müvekkilinin bir dilekçe ile Papa’nın cenaze törenine katılmak için resmi bir girişimde bulunduğunu açıkladı. Ağca, Adalet, Dışişleri Bakanlığı ve Kartal Başsavcılığına yazdığı dilekçede, Papa’nın cenaze törenine katılabilmek için şahsına özel izin istedi ve ayrıca özel bir uçakla interpol ekipleri ile Vatikana gidip gelebileceğini belirtti.

Ağca Vatikan ve İtalyan hükümetinin talebini kabul edeceğine inandığını, Türk hükümetinin de konunun hayati öneminin kavramasını beklediğini ifade etti.

XS
SM
MD
LG