Erişilebilirlik

Kardinaller Yeni Papa'yı Seçmek İçin Toplanıyor


Papa İkinci Jean Paul’ün yerine seçilecek yeni papayı belirlemek üzere 115 kardinal bugün Vatikan’da toplanıyor.

Kardinaller St. Piyer Kilisesi’nde düzenlenen ayinden sonra 265’inci Papayı belirlemek üzere önümüzdeki saatlerde toplanacak.

İlk oylamanın bugün ya da yarın yapılması bekleniyor.

Toplantıların gizlilik içinde yapılması için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Konklave Başladı

Vatikan’da 3. binyılın ilk konklave’si bu sabah St. Piyer katedralinde “pro eligendo Romano Pontifice” ayini ile başladı. Papa’yı seçen konklave’yi açan ayin Kardinal Joseph Ratzinger tarafından yönetildi. Sabah yapılan ve yeni Papa’nın seçimi için Tanrıdan yardım istenen ayine seçici olmayan kardinallerin yanısıra, piskoposlar, rahipler ve katolik vatandaşlar da katıldı. Kardinal Ratzinger yeni Papa’nın İsa’nın kalbine göre seçilmesi dileğinde bulundu. Ratzinger kardinalleri ve inananları kilise’deki relativizm diktatörlüğü akımlarına karşı uyardı.

Pro Eligendo Pontifice ayininde Tanrı’dan Kilise’ye kendini halkının hizmetine adamış ve Tanrı tarafından kabul edilmiş bir Papa için dua edildi. Törene Hükümetten istifa eden Başbakan Yardımcısı Marco Follini, Meclis Başkanı Pierferdinando Casini ve bazı siyasiler de katıldı.

Bugünden itibaren 115 Kardinal yeni papa’yı seçmek için Sistin Şapel’de biraraya gelecekler. Pazar günü Vatikan’da kendilerine ayrılan Santa Marta misafirhanesinde toplanan Kardinaller yeni Papa’nın seçimi için bugün saat 17.30’de ilk toplantılarını yapacaklar. Kardinallerin yeni Papa’nın seçimi boyunca dışarı ile iletişim kurmaları yasak. Kardinaller Sistin Şapel ve Santa Marta arasında ise özel korunmalı güzergahlardan geçecekler.

Bugün öğleden sonra saat 17.30’da, Sistin Şapel’de toplanacak Kardinallerin yemin töreninden sonra, “extra omnes” herkes dışarı kuralı uygulanarak kapılar kapanacak ve gelecek Papa için seçim çalışmaları başlayacak.

Bugün başlayan konklave katolik kilisesi tarihinin en önemlilerinden biri olacak. Konklave, 115 kardinal Sistin Şapel’e kapanana kadar mondovizyon’dan izlenebilecek. Sağlık nedeniyle bu konklave’ye katılmayan kardinallerin sayısı da Filipinli kardinal Jaime Sin ve Meksikalı kardinal Alfonso Antoni Suarez Rivera ile sınırlı kaldı. Beş kıtadan ve 52 ülkeden gelen kardinaller meclisi Roma Katolik Kilisesi’nin 265. Papa’sını seçecekler. Yeni Papa’nın seçilebilmesi için oyların üçte ikisine ihtiyacı var.

Kardinallerin bugün ilk oylamayı yapıp yapmayacakları Sistin şapel’in kapıları kapandıktan sonra belli olacak.

Hergün sabah 2 ve öğleden sonra da 2 oylama yapılacak. Oy pusulaları Sistina’da özel renk veren kimyevi bir madde ile beraber saat 12 ve 19’da yakılacak. Dumanın rengi Papa seçilmezse siyah, seçildiği takdirde ise beyaz olacak ve San Pietro çanlarının eşliğinde yeni Papa’nın seçildiğini haber verecek. Vatikan uzmanları yeni Papa’nın Çarşamba ya da en geç Perşembe günü seçileceği tahmininde bulunuyorlar.

XS
SM
MD
LG