Erişilebilirlik

'Rumlar Çağrılara Karşılık Vermeli'


Dün Ankara’ya gelen Amerika Dışişleri Bakanlığı Avrasya ve Avrupa İşlerinden sorumlu bakan yardımcısı Büyükelçi Laura Kenedy bugün tamamladığı görüşmelerinin ardından Ankara temasları hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına ziyaretinin 10 ay içinde yaptığı dördüncü Türkiye gezisi olduğunu söylerek başlayan Büyükelçi Kenedy, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan’la görüştüğünü ifade etti.

Yaptığı görüşmelerde genel olarak Kıbrıs konusunu ele aldıklarını belirten Laura Kenedy, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs sorununu çözme çabalarını desteklediklerini söyledi. Güney Kıbrıs’ın Birleşmiş Milletler’in adayı birleştirme çağrılarına karşılık vermesi gerektiğini de belirten Büyükelçi Kenedy, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın görüşmelerin yeniden başlaması için siyasi istekliliğin olduğuna inanması lazım” dedi Kenedy, Kıbrıs Rum kesimi lideri Papadopulos’un bu istekliliği Annan’a iletmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Gazeteciler Kenedy’e Kuzey Kıbrıs üzerindeki izolasyonların kaldırılması yönünde Amerika’nın çalışmalarını da sordu. Büyükelçi Kenedy, Amerika’nın bu konuda birçok ülkeden daha fazla adım attığını söyledi.

Ermeni soykırımı iddiaları ve Başbakan Erdoğan’ın Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a gönderdiği mektup ve Koçaryan’dan gelen yanıtta, Kenedy’e sorulan konular arasındaydı. Kenedy, Başkan Bush’un 24 Nisan’da yaptığı konuşmasına değinerek Erdoğan’ın girişimini olumlu karşıladıklarını söyledi. Laura Kenedy, hem Türk hem de Ermeni tarafını sorunun çözülmesi için desteklediklerini ancak sorunun zor bir konu olduğunu belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Avrasya ve Avrupa İşlerinden sorumlu bakan yardımcısı Büyükelçi Laura Kenedy, Kıbrıs konusunu görüşmek için geldiği Türkiye’nin ardından Yunanistan, Kuzey ve Güney Kıbrıs, Londra ve ardından da Brüksel’e gidecek.

XS
SM
MD
LG