Erişilebilirlik

Bush Avrupa'ya Gitti


Başkan Bush İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 60’ıncı yıldönümü törenlerine katılmak üzere, beş günlük Avrupa gezisine çıktı. Başkan ilk durağı olan Letonya’da üç Baltık ülkesinin liderleriyle görüşecek.

Beyaz Saray Başkan Bush’un, savaştan sonra üç Baltık ülkesi Estonya, Letonya ve Litvanya’daki 50 yıllık Sovyet yönetimini, işgal olarak gördüğünü açıkladı. Rusya ise bu yönetimin Baltık ülkeleriyle anlaşma sonucu kurulduğunu savunuyor.

Başkan Bush, Moskova’daki Kızıl Meydan’da düzenlenecek törene Rusya Lideri Vladimir Putin’le birlikte katılacak. Bush Hollanda’da savaş mezarlığını ziyaret edecek ve Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’teki Özgürlük Meydanı’nda halka hitap edecek.

Bush’un Avrupa’daki ilk durağı olan Letonya’nın başkenti Riga'dan Pazartesi günü Rusya’ya geçecek. Başkan, Moskova’da, İkinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 60’ıncı yıldönümü dolayısıyla yapılacak törene katılacak. Bush, Washington’dan ayrılmadan önce Estonya, Letonya ve Litvanyalı gazetecilere özel bir demeç verdi. Başkan demecinde, İkinci Dünya Savaşının sona ermesinin Rusya için başka Baltık Cumhuriyetleri için başka anlamlar taşıdığını söyledi. Nedeni ise üç Baltık ülkesinin savaş sonunda Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmiş olması. Yüzyıllarca yabancı işgal altında yaşayan üç ülke Birinci Dünya savaşından sonra bağımsızlığını ilan etmiş ancak İkinci Dünya Savaşının başında Nazilerin daha sonra da Sovyetler Birliği’nin kontrolüne girmişti. Dolayısıyla savaşın bitmesinin yıldönümü, bu üç ülke için kutlanacak bir gün olarak görülmüyor. Başkan Bush da Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’e bunu hatırlatacağını, yıldönümünün Baltık Cumhuriyetlerinde hala acıyla anıldığını söyleyeceğini belirtti.

Başkan, Putin’e, Rusya’nın demokratik ülkelerle çevrili olmasının kendi çıkarına olduğunu dile getireceğini de vurguladı. Başkan’ın Ulusal Güvenlik danışmanı Steve Hadley, ziyaretin Avrupa Birliği’ni geçmişe değil geleceğe bakmaya teşvik etmeyi amaçladığını bildirdi.

Amerika ve Avrupa’nın demokrasi ve özgürlük gibi değerleri paylaştığını belirten yetkili, Başkan’ın ziyareti sırasında geçmişteki olayları değil geleceği konuşmak istediğini söyledi ve “Nasıl daha ileriye gideriz. Nasıl daha fazla birlik sağlarız.. bunları konuşmak istiyor..” dedi.

Başkan Bush, Moskova’da katılacağı tören için Baltık Cumhuriyetlerin gönlünü almaya çalışsa da Litvanya ve Estonya Devlet başkanları törene katılmayacaklarını açıkladı. Siyasal gözlemcilere göre Rusya lideri Putin, Pazartesi günkü töreni büyük bir gövde gösterisine dönüştürmek istiyor. George Bush, bu yılki ikinci Avrupa gezisi sırasında Gürcistan’ı da ziyaret edecek. Bush'un, 10 Mayıs'ta gideceği Gürcistan’da da demokrasi ve özgürlük çağrılarını tekrarlaması bekleniyor..

XS
SM
MD
LG