Erişilebilirlik

Bush ve Putin Ortadoğu Barışını Konuştu


Başkan Bush Moskova’daki Kızıl Meydan’da İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 60’ıncı yıldönümü törenlerine katıldı.

Törenlere birçok dünya lideri de katıldı. Ancak iki Baltık ülkesinin lideri, ülkelerinin savaştan sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesinden kaynaklanan soğukluk yüzünden töreni boykot ediyor.

Rusya lideri Putin’le Başkan Bush arasında dün Moskova’da yapılan görüşme hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu sorununun ele alındığını söyledi.

Başkan Bush ve Vladimir Putin’in, Filistin Lideri Mahmut Abbas’ın ve Filistin yönetiminin tam olarak desteklenmesi konusunda görüş birliği içinde oldukları açıklandı. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice görüşmede, Filistin güvenlik kuvvetlerinin terörizmle mücadelesine yardımcı olmak üzere eğitilip malzeme donanımının sağlanması üzerinde durduklarını da belirtti.

“İki ülkenin başkanı teröristlerle ve terörizmle flört edilemeyeceğini vurguladılar. Bana göre, üzerinde durulan ana mesele buydu. Çünkü liderler, Filistin meselesi ve diğer durumlarda terörizmin barışı baltalamasından, çok büyük kaygı duyuyor.”

Dışişleri Bakanı Rice ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bugün Moskova’da Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği yetkilileriyle Ortadoğu barış sürecini ele alacak. Lavrov, ülkesiyle Amerika’nın Ortadoğu konusunda çok yakın görüş birliği içinde olduklarını belirtti ve bu nedenle, dörtlü görüşmelerden umutlu olduğunu söyledi. Vladimir Putin geçenlerde Ortadoğu’yu ziyaret etmişti. Bush kendisine Ortadoğu ve İran konusundaki çabalarından ötürü teşekkür etti.

Rusya İran’a nükleer silah satıyor. İran bu malzemenin tamamen barışçı amaçla, elektrik üretmek için kullanılacağını söylüyor. Bush yönetimi ise petrol zengini bir ülkenin, nükleer enerjiden elektrik üretmesi için bir sebep olmadığına işaret ederek, İran’ın gizlice nükleer silah geliştirmeye çalıştığını öne sürüyor. Rusya Amerika’nın bu kaygısını gidermek amacıyla satışı, kullanılmış uranyumun Rusya’da işlenmesi koşuluna bağladı.

Her iki ülke de Kuzey Kore’yi, nükleer silah edinme isteğinden vaz geçirmek için yapılan altılı görüşmelere geri dönmeye çağırıyor. Rusya dışişleri bakanı iki liderin nükleer silahların yayılmasını önlemeyi öngören anlaşmanın çiğnenmemesi gereği konusunda anlaştıklarını belirtti.

Dışişleri bakanı Rice’in açıklamalarına göre Başkan Bush Putin’le görüşmesinde Rusya’da demokrasinin durumu ile Rus liderin geçenlerde Sovyetler Birliği’nin çöküşünü 20’inci yüzyılın en büyük felaketi olarak niteleyen sözlerini de ele aldı. Rusya’da demokrasinin durumu son zamanlarda iki lider arasında anlaşmazlık konusu oluyor. Ancak Bush ve Putin dün kameraların karşısında çok iyi anlaşıyor ve beraber olmaktan mutlu görünüyordu.

XS
SM
MD
LG