Erişilebilirlik

Özbekistan'da Gösteriler Devam Ediyor


Özbekistan’ın Andican kentinde göstericiler ana meydanda yeniden toplandı.

Dünkü gösteriler, askerlerin, protestocuların üzerine ateş açması sonucu dağılmıştı.

Özbek İnsan Hakları örgütleri, askerlerin dün gece çatışmayla ilgili bütün delilleri topladığını; cesetlerin 4 kamyona ve bir otobüse yüklenerek götürüldüğünü söylüyor. Görgü tanıkları en az 200 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Yetkililer, gazetecileri kısa süreliğine göz altına aldıktan sonra kentten uzaklaştırdılar.

Şiddet olaylarından İslamcı militanları sorumlu tutan Özbekistan Devlet başkanı İslam Kerimof, çatışmalarda 10 askerin ve çok sayıda protestocunun öldüğünü açıkladı. Ancak Kerimof, ölen göstericilerin sayısı hakkında bilgi vermedi.

Askerlerin Andican kentindeki protestocuların üzerine ateş açması sonrasında, binlerce Özbek Kırgızistan’a kaçmaya çalıştı. Ancak Kırgız yetkililerin sınırı kapadığı bildiriliyor. Yapılan açıklamada yaklaşık 500 Özbek vatandaşının Kırgızistan’a girmeyi başardığını; ve kurşun yaralarının tedavi edildiği belirtildi.

Gösteriler Tekrar Başladı

Özbekistan’ın Andican kentinde protesto gösterileri tekrar başladı.

Özbek güvenlik güçleri, dün gösterileri şiddete başvurarak bastırmıştı. Hastane yetkilileri gösteriler sonucu en az 50 kişinin öldüğünü açıkladı.. Görgü tanıkları ise daha fazla kişinin ölmüş olabileceğini söylüyor.

Bir Rus televizyon kanalı, ölü sayısının 100 olduğunu; 200 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Görgü tanıklarına göre, Özbek askerleri kent merkezinde toplanan göstericilerin üzerine ateş açtı.

Göstericiler, Şubat ayından bu yana hapiste bulunan 23 işadamını serbest bırakan silahlı eylemcileri desteklemek için toplanmıştı.

Hükümet ise işadamlarının yasa dışı bir İslamcı örgütün üyesi olduğunu önesürüyor. Ancak, işadamlarının yandaşları bunun bir bahane olduğunu savunuyor. İnsan hakları örgütleri, Özbekistan’da tüm muhaliflerin tutuklandığını ve işkenceye maruz kaldığını ileri sürüyor.

Andican halkı , tutuklanan işadamlarının yoksul Fergana Vadisinde iş yarattığını savunuyor.

Gözlemciler, Muhalefetin yoğun olduğu bölgedeki ayaklanmanın, Devlet Başkanı İslam Kerimov için ciddi bir tehdit oluşturabileceği görüşünde...

Komşu Kırgızistan’da Mart ayında yapılan benzer gösteriler, Devlet Başkanı Asker Akayev’in devrilmesiyle sonuçlanmıştı.

Beyaz Saray, şiddet olaylarına son verilmesi çağrısında bulundu.

Rusya Kaygılı

Rusya ise Özbekistan’daki gelişmeleri kaygıyla izlediğini ve şiddet olaylarından aşırı eğilimli göstericilerin sorumlu olduğunu bildirdi. Rus Dışişleri Bakanlığı İslam Kerimov’u desteklediklerini açıkladı.

Rus Parlamentosu Savunma Komisyonu başkanı Viktor Zavarzin, Özbek yetkililerin durumu biran önce kontrol altına alması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG