Erişilebilirlik

Türk Amerikan Konseyi Konferansı Başladı


Türk-Amerikan Konseyi'nin dün Washington'da başlayan 24’üncü yıllık konferansında ilk konuşmayı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Stephen Hadley yaptı. Hadley, Türk-Amerikan ilişkilerinin zengin geçmişini ve önemini vurguladığı konuşmasında şöyle dedi:

"Her iki ülkenin attığı bazı adımlar ve yetkililerin bazı açıklamaları, gözlemcilerin, ikili ilişkilerin iyi olmadığı ve çıkarlarımızın uyuşmadığı yorumunda bulunmalarına neden oldu. Bu ilişkinin yeniden inşa edilmesi için Amerika’ya ve Türkiye’nin dostu olan bizlere görev düşüyor. Bu yönde atılacak ilk adım da, Türk-Amerikan ilişkilerinin, Soğuk Savaş döneminden daha da önemli bir aşamada olduğunun farkına varmaktır."

Stephen Hadley, Türkiye’nin demokratik ve hoşgörülü bir toplum oluşturduğunu; ve bunun bölgede ve ötesindeki pek çok ülkeye ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Stephen Hadley’den sonra söz alan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu da Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini dile getirerek; iki ülkenin pek çok alanda ortak hareket ettiğini vurguladı. Ortadoğu sorunu, Irak ve Afganistan’ın yeniden yapılandırılması; Büyük Ortadoğu Projesi; ve diğer bölgesel ve küresel alanlarda birlikte adım attığını vurgulayan Büyükelçi Loğoğlu, şöyle konuştu:

"İlişkimizi sürekli olarak korumalı ve beslemeliyiz. Dostluğumuzu sahiplenmeliyiz.Türkiye’yle Amerika stratejik bir gündemi olan iki ortaktır.Bu ortaklığımızı, demokrasinin ve özgürlüğün; güvenliğin ve ekonomik kalkınmanın yayılması için kullanalım."

Büyükelçi Faruk Loğoğlu’ndan sonra söz alan Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Eric Edelman da, görev süresinin dolmasına az bir zaman kala, son kez olarak Türk-Amerikan kamuoylarına seslenebilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Edelman, son iki yılın Türk-Amerikan ilişkileri açısından zor geçtiğini kabul etti; ancak ilişkilerin benzersiz ve son derece değerli olduğunu vurguladı. Edelman, Türkiye’nin ekonomik alanda, iç ve dış politikada attığı adımları övdü ve şöyle konuştu:

"Daha yapmamız gereken çok şey var. Türkiye, PKK terör örgütü tarafından yeniden hedef alınmakta. Amerika ve Irak hükümeti, Türkiye’ye bu konuda yardım etmeli."

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Eric Edelman şöyle devam etti:

"Önümüzdeki aylarda ve yıllarda, bu eşsiz ve değerli ilişkinin her iki ülkenin geleceği için önemli olduğunu tekrarlamalıyız. Bunları inanarak söylemeliyiz. Türk- Amerikan ilişkileri Soğuk Savaş'ın yanısıra, Basra Körfezinde iki sıcak savaşın zorluklarına dayanmıştır. Türk-Amerikan ilişkileri, her iki ülkenin dış politikasında önemli bir yere sahip olmaya devam etmelidir."

Büyükelçi Eric Edelman, Savunma Bakanlığı'ndaki yeni görevinde de Türk-Amerikan ilişkilerine aynı düzeyde bağlılık göstereceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG