Erişilebilirlik

'Halk Desteğinin Azalması Kaygı Veriyor'


Amerika’da yapılan son kamu oyu yoklamaları halkın Amerika’nın Irak’taki askeri rolünden ve Başkan Bush’un bu konudaki tutumundan duyduğu rahatsızlığın arttığını gösteriyor.

Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin sayısı bin 700’ü geçerken askeri çevreler Irak konusunda halk desteğinin zayıflamasından kaygı duyduklarını belirtiyor.

Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral James Conway, Amerikan kamu oyunda Irak konusunda karamsarlığın artmasının kaygı verici olduğunu söyledi. Conway şöyle dedi:

“Bir demokraside vatandaşın desteklemediği işleri yapmak mümkün değildir. Irak konusunda kamu oyu desteğinin daha önce olduğu kadar güçlü olmaması kaygı veriyor. Bu desteğin artmasını isteriz çünkü orada görev yapan askerimizin, ülkesinin bir bütün olarak kendisini desteklediğini bilmesi çok önemli.”

Mart 2003’de Irak’ta işgalin başlamasından buyana ilk kez, Amerikan halkının çoğunluğu Irak’taki askerlerin tamamının ya da en az bir bölümünün geri çekilmesini istiyor. Bu hafta açıklanan bir Gallup kamu oyu araştırmasına göre her 10 Amerikalıdan 6’sı, Irak’taki asker sayısının azaltılmasından yana olduğunu belirtti. Kongre’nin, başlangıçta savaşa destek verenler dahil olmak üzere bazı üyeleri de Irak’taki kuvvetlerin çekilmesi konusunda bir takvim belirlemekten sözediyor.

Korgeneral Conway, Irak’taki Amerikalı komutanların, geri çekilme konusunda “yapay bir tarih” belirlemeye sıcak bakmayacaklarını söyledi. Conway böyle bir adımın Irak’taki isyancıların işine geleceğini savunurken şöyle dedi:

“Onların gözüyle bakarsanız, bizim tarihimizi biliyorlar... Daha önce, Vietnam, Beyrut, Somali gibi yerlerden nasıl çekildiğimizin farkındalar. Belli bir tarihte çekileceğimizi bilmeleri onları çok mutlu edecektir. Kanlı eylemlere devam ederlerse Amerikan ve koalisyon güçlerini çekilmeye mecbut edeceklerini inanacaklardır.”

Irak’ta 140 bin Amerikan askeri görev yapıyor. Amerikan ordusu, bir yandan direniş hareketiyle mücadele ederken diğer yandan da Irak ordusunu eğitmeye çalışıyor. Başkan Bush ve askeri yetkililer, Amerikan askeri sayısında indirime gitmek için Irak güvenlik görevlilerinin yetiştirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Lawrence Di Rita, Irak’ta olumlu gelişmeler olduğunu söylüyor ve bunlar arasında egemenliğin bir yıl kadar önce Iraklılara devredilmesini sayıyor. Sözcüye göre, Irak’ın harap durumdaki alt yapısını yeniden inşa çabasına diğer ülkelerin daha çok katılması da bir diğer olumlu gelişme.

Di Rita, Amerikan kamu oyunda Irak konusunda desteğin azalmasında medyanın, direnişçilerin saldırılarına çok yer vermesinin rol oynadığını belirtiyor:

“Televizyonlarda sürekli olarak olumsuz gelişmelerin yansıtıldığını görüyoruz. Amerikan halkı, haklı olarak, ‘işler bu kadar kötüyse ileride ne olacak’ diye düşünüyor. Bizim görevimiz, Amerikan askerleri ve koalisyon güçleri sayesinde, 50 milyon insanın kaderinin değiştiğini hatırlatmak.”

50 milyon rakamıyla Irak ve Afganistan’ın toplam nüfuslarını kasteden Savunma Bakanlığı Sözcüsü, uzun vadede, Amerikan halkının, bu iki ülkede yapılan fedekarlıkları şükranla anacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG