Yapılan son kamuoyu yoklamaları Amerikan halkının başkan Bush’a ve izlediği Irak politikasına güveninin azaldığını gösteriyor.
New York Times gazetesi ile CBS televizyonu tarafından yapılan son kamuoyu yoklaması, geçen yıl yeniden seçilmesinden hemen sonra halktan gördüğü destek yüzde 51 olan başkan Bush’a verilen desteğin yüzde 42’ye düştüğünü gösteriyor. Anket ayrıca Bush’un Irak politikası Şubat ayında halktan yüzde 45 oranında destek görürken bugün bu oranın yüzde 37’ye düştüğünü ortaya çıkardı.
Daha önce Gallup, Washington Post ve ABC televizyonu tarafından yapılan kamuoyu yoklamaları da başkan Bush’a ve izlediği iç ve dış politkaya verilen desteğin azaldığını gösteriyordu.
Demokrat Parti Delaware Senatörü Joseph Biden, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada kamuoyunun Irak’taki gelişmeler ve istikrarın sağlanması konusunda kaygılı olduğunu söyledi:
"Orada yaşananlarla burada söylenenler arasında inanılmaz bir uçurum olduğunu düşünüyorum ve bunun da Amerikan halkının verdiği desteğin azalmasına neden olduğu fikrindeyim. Eğer yönetim bu sorunu çözmek için derhal harekete geçmezse, Irak’ta yapılması gerekenler konusunda Amerikan halkı arasında bir uzlaşması imkansız hale gelecek.”
Yönetim ise bu düşünceye katılmıyor ve başkanın önümüzdeki günlerde Irak politikası ve emeklilik reformu konularında kamuoyu desteğini sağlamaya yönelik yeni bir çaba içine gireceğini belirtiyor. Bush, muhalefetteki Demokratları Kongrede kendi iç politika girişimlerini engellemekle suçluyor. Başkan son basın toplantısında bir soruya karşılık şöyle dedi:
"Her konuda yaptıkları tek şey bize engel çıkarmak. Liderlik bu değildir.”
Başkan yardımcısı Dick Cheney de kamuoyu yoklamalarının farkında olduğunu ancak Amerika’nın, Irak’ta başarıya ulaşma konusunda hala kararlı olduğunu söylüyor ve "Görevimizi tamamlamamız çok önemli. Buna başardıktan sonra, orada fazladan bir gün bile kalmayacağız. Ancak Irak halkının, hem yönetim hem de güvenliğin sağlanması açılarından kendi sorunlarını çözebilecek hale gelmesine kadar orada kalmalıyız," diyor.
Ancak bazı Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri bile artık başkan Bush’un Irak politikasını sorgulamaya başladı. Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Kuzey Carolina üyesi Walter Jones, Irak savaşına destek veren isimlerdendi. Ancak şimdi Amerikan güçlerinin 2006 Ekim’inde Irak’tan çekilmesi yolundaki bir öneriyi destekleyen Kongre üyeleri arasında yeralıyor. Jones şöyle konuşuyor:
"Bin 700 kişi öldükten, 12 bini aşkın kişi yaralandıktan ve 200 milyar dolar harcandıktan sonra artık bunun tartışılması ve bu önerinin gündeme gelmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Siyasi uzmanlar Amerika’da bir başkan ikinci kez göreve seçildikten sonra genellikle kamuoyu desteğinin azaldığını vurguluyor. Ancak başkan Bush’a verilen desteğin ortalamanın da altına olması dikkat çekiyor. Örneğin eski başkan Clinton’a ikinci döneminin ilk yılında verilen kamuoyu desteği yüzde 60 civarındaydı. Aynı oran başkan Reagan için yüzde 59 idi.
Başkan Bush’a verilen destek oranlarını yakından izleyen isimlerden biri de siyaset bilimci Stuart Rothenberg. Uzman şöyle diyor:
"Bence bu durum başkan açısından bir olumsuzluğu yansıtıyor. Eğer Bush’un ikinci kez seçilmesinin onu güçlendirdiğini düşünüyorsanız, bence bir kez daha düşünmelisiniz.”
Bir başka siyaset bilimci, Virginia Üniversitesi’nden Larry Sabato ise Amerikan halkının Irak konusunda giderek daha kötümser düşünmeye başlamasının başkan Bush’u kaygılandırması gerektiği düşüncesinde. Sabato şöyle diyor:
"Eğer Irak’taki olumsuz ve tehlikeli gidişatı tersine çevirebilirse, ikinci döneminde gündemine aldığı diğer konuları da uygulama şansı olabilir. Eğer bunu başarmazsa Irak, Vietnam gibi bir bataklığa dönüşebilir.”
Yapılan kamuoyu yoklamaları Kongre üyeleri açısından da olumlu bir tablo oluşturmuyor. New York Times ve CBS’in yaptırdığı son araştırmaya göre halkın sadece yüzde 33’ü Kongrenin yaptıklarına onay veriyor ve sadece yüzde 19’u, Kongre ile kendi önceliklerinin birbiriyle uyuştuğunu düşünüyor.