Erişilebilirlik

Türkmenler Kerkük'te Gösteri Düzenledi


Iraklı Türkmenler Kerkük’te geniş katılımlı bir miting düzenledi. Türkmenler Irak’ın üçüncü etnik unsuru olduklarını dile getirirken yeni anayasada görmezlikten gelinmek istemiyorlar.

17 Haziran’da Irak Türkmenleri Cephesi (ITC) başkanlığına seçilen Sadettin Ergeç’in çağrısıyla, yüzlerce Türkmen “Kerkük Tören Alanı”nda bir araya geldi. Alanda bir konuşma yapan Ergeç, Türkmenlerin geçici Irak anayasasından dışlandığını söyleyerek bunun ülke gerçeklerine ters bir hata olduğunu belirtti. Ergeç Türkmenlerin yeni Irak anayasasında üçüncü etnik grup olarak belirtilmesinin önemine vurgu yaparak Türkmensiz bir Irak projesinin başarısız olacağını söyledi. Ergeç şöyle konuştu: “Türkmenler demokrasiye inanmış bir ulustur. Silahın bir güç olduğuna inanlara karşı barış sever insanımızın gücüyle çıkıyoruz. Bir tek çağrıyla bu insanlar işlerini güçlerini bırakıp, her türlü tehlikeye göğüs gererek meydanlara koşuyorsa bu bir güçtür. Bugüne kadar hep saf dışı edildik. Ama artık saf dışı edilmeyi kabul etmiyoruz. Demokratik haklarımızı almak için büyük yürüyüşümüze çıktık. Bu yürüyüş mutlaka sonuç getirecektir. Biz haksızlıkları reddediyoruz. Yeni anayasada haklarımızın tespit edilmesini istiyoruz ve bu doğrultuda çaba göstereceğiz”

Mitinge Irak Ulusal Meclisi'nde bulunan ITC’li temsilciler Feyha Zeynelabidin ve Dr. Faruk Abdullah şahsen katılırken, Türkmeneli Partisi başkanı Riyaz Arıkahya gönderdiği bir telgrafla desteğini bildirdi. Katılımcılar arasında Irak’ın çeşitli bölgelerinde yaşayan Türkmenleri temsilen heyetler, Şii ve Sünni din adamları da yer aldı.

Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı miting boyunca katılımcılar kendilerini kah sloganlarla kah hoyratlarla ifade etti. “Allah birdir iki olmaz, Irak Türkmensiz olmaz” ve “Irkçılığa hayır, ayrılıkçılığa hayır” gibi sloganlar atan Türkmenler zaman zaman halay da çekti.

Miting Türkmenlerin olunca “hoyrat” sız olmuyor. Bir gösterici duygularını kafiyelere şöyle yansıtıyor: “Demeyin Türkmen yoktur, düşmanın gözüne oktur, saydım sayabilmedim, Türkmen topraktan çoktur”

Bu arada Irak Türkmen Cephesi Türkmen Meclis Başkanı Saadettin Ergeç arkadaşımız Aydan Kızıldağlı’ya gösterilerinin amacını anlattı. Söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG