Erişilebilirlik

2012 Olimpiyatlarının Ev Sahibi Belirlenecek


Gözler 2012 Olimpiyat Oyunları’nın yeni ev sahibi olacak kentin belirleneceği Singapur’a çevrilmiş durumda. Çok sayıda lider de, kendi kentlerini öne çıkarmak için bu ülkeye gitti. Aday kentler arasında New York, Londra, Madrit, Paris ve Moskova bulunuyor. Ev sahibi kent yarın belli olacak.

Oylama Yarın

116 üyeli Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2012 Olimpiyat oyunlarının ev sahibini belirlemek üzere Singapur’da toplandı. Karar için 5 aday kentin yetkilileri, lobi çalışmalarını artırmış durumda. Komite son olarak, Londra ve Paris’i yaşam kalitesinden dolayı övdü ve sonuca yakın adaylar olarak gösterdi. Ancak yetkililer dün yaptıkları açıklamada, karar vermek için henüz erken olduğuna dikkat çekti.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, lobi çalışmaları için Singapur’a gitti ve Londra’nın kazanması için girişimlerde bulundu: "Londra 2012 oyunlarına ev sahipliği yaparsa, en iyi Olimpiyat ruhuna sahip kent olduğunu gösterecek. Sporu seven, sporun insanları birleştiren, eğiten, yaşamlarını değiştiren unsur olduğuna inana bir ulusuz. Eğer Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacak kadar şanslı isek, birkaç haftalık bir süre için değil, gelecek kuşakların kullanımına sunulacak tesisler inşa edeceğiz."

Londra, Olimpiyat oyunlarına daha önce iki kez ev sahipliği yaptı.

Singapur’a giden liderler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da vardı. Paris, Olimpiyat oyunlarını düzenlemek için girdiği yarışı daha önce, 1992 ve 2008 yıllarında kaybetmişti. Bu kent en son 81 yıl önce olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmıştı.

New York’un daha önce olimpiyat deneyimi olmadı. Ancak kent yetkilileri sıkı bir kampanya başlattı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kentin 11 Eylül terör saldırılarından, alnının akıyla çıktığını ve dünyanın en büyük spor etkinliğine ev sahibi yapmayı hakettiğini söylüyor: "New York belediye başkanı, 4 yıl önceki terör saldırılarına atıfta bulunarak, kenti,“düştükten sonra ayağa kalkıp, daha azimle mücadele eden bir atlet” olarak tanımlıyor."

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve İspanya Kraliçesi Sofia da Madrit’in adaylığı için kampanya yürüttü. Barselona’da 1992 yılında Olimpiyat düzenlenmesine rağmen, Madrit’in Olimpiyat tecrübesi hiç olmadı.

Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov ise, yarışın çekişmeli geçtiğini kabul etmekle birlikte, iyimserliğini koruyanlardan.

Moskova en son 1980 yılında Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yaptı. Ancak Sovyetler Birliği’nin 1979 yılında Afganistan’ı işgal etmesini kınayan Amerika, bu oyunları boykot etmişti.

XS
SM
MD
LG