Erişilebilirlik

Clarke: Saldırıları Önleyemedik


İngiltere İçişleri Bakanı, 50’den fazla kişinin öldüğü ve 700’den fazla kişinin yaralandığı Londra saldırılarını üslenen Müslüman militan grubun iddiasının ciddiyetle soruşturulduğunu açıkladı.

Daha önce adı duyulmamış olan, Avrupa’daki gizli el-Kaide örgütü adlı grup, Londra bombalamalarının hemen sonra Arapça bir Internet sitesinde saldırıların sorumluluğunu üstlenmişti. Açıklamada saldırıların İngiltere’yi Irak ve Afganistan’daki rolünden ötürü cezalandırmak için düzenlendiği belirtildi. İçişleri Bakanı Charles Clarke, bugün yaptığı açıklamada, yetkililerin terörist grubun Internet sitesine ve diğer delillere dikkatle baktığını ve hiçbir olasılığın gözardı edilmediğini kaydetti. Clarke, geçmişte İngiliz polisinin terörist saldırıları önceden ortaya çıkartmada gösterdiği başarıya rağmen bu son saldırının gözden kaçtığını belirtti:

“Çok iyi bir istihbarat ağına sahip olmamıza rağmen bu son saldırı önceden bilinememiştir. Bunun da nedeni, bu şeytani iğneleri oldukça büyük bir samanlıkta yani Londra’da aramamız...”

Dün, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw Londra’da dün girişilen saldırıların, El Kaide’nin izlerini taşıdığını söyledi. Straw bu açıklamayı İskoçya’daki Sekizler Grubu toplantıları sırasında, Londra’ya giden Başbakan Tony Blair’in yerine, toplantıyı yönetirken yaptı. İngiliz ve Amerikan güvenlik kuvvetleri enkazda bombaların zamanını ayarlayan parçaların bulunduğunu açıkladı.

İngiltere Başbakanı teröristlerin, İslam adına hareket ettiklerini söylemesine rağmen, dünya Müslümanlarının bu saldırıları kınadığını bildirdi. Blair saldırganların yakalanıp adalet önüne çıkartılacağını ve İngiliz halkının sindirilemeyeceğini söyledi. Ölen ve yaralananların ailelerine üzüntülerini bildiren Kraliçe Elizabeth, bugün Londra hastahanelerindeki yaralıları ziyaret edecek.

Soruşturma Derinleştiriliyor

İngiliz güvenlik yetkilileri , saldırıların nasıl ve kimler tarafından düzenlediğini ortaya çıkarmak için yoğun bir soruşturma başlattı. Polisler ve iç istihbarat örgütü ajanları olay yerlerinde kullanılan bombaların türünü ve patlatılış şeklini belirlemeye çalışıyor.

Bazı haberlere göre bombalar, büyük olasılıkla intihar komandoları tarafından değil uzaktan kumandalı cihazlar tarafından patlatıldı ya da doğrudan saatli bombalar kullanıldı. Polis, ayrıca otobüsü parçalayan bombanın, aslında metro istasyonuna götürülmek üzere hazırlandığı ancak zamanından önce patlamış olması ihtimali üzerinde duruyor.

Yetkililer, ayrıca bombaları taşıyan kişileri belirlemek için metro istasyonlarındaki güvenlik kameralarının saptadığı görüntüleri de inceliyor. Görüntülerde , istasyona çanta ile girip, çantasız çıkan kişiler olup olmadığı araştırılıyor.

ABD: 'Saldırılar Korkalık ve Barbarlık'

Başkan Bush da, Avrupalı liderler gibi terör saldırılarını kınadı ve teröristlere ödün verilmeyeceğini söyledi.

Başkan Bush İngiliz halkına başsağlığı dilerken, Amerikan Kongre üyeleri saldırıları “barbarlık ve korkaklık” olarak niteledi.

Londra’daki saldırılardan sonra Amerika’da da olağan üstü güvenlik önlemleri alındı. Amerika’daki toplu ulaşım sistemlerinde güvenlik arttırılırken, Büyükelçiliklerde de önlemler gözden geçiriliyor.

Amerika'daki Müslüman Örgütlerden Kınama

Bu arada, Amerika’daki Müslüman örgütler de Londra’daki terör saldırılarını kınadı.

Washington merkezli Amerika-İslam İlişkileri Konseyi, terör saldırılarının asla haklı çıkarılamayacağını; saldırıların barbarlık olduğunu açıkladı. Örgüt daha önceki açıklamalarında da, İslam adına yapılan terör eylemlerinin dine ihanet olduğunu belirtmişti.

Müslüman Halkla İlişkiler Konseyi adlı örgüt ise, terör saldırılarını “insanlığa karşı bir saldırı” olarak tanımlarken, İngilizlere başsağlığı dileklerinde bulundu.

Ortadoğu'dan Kınama Mesajları

Londra’daki saldırılar, Ortadoğulu liderler tarafından da kınandı. Suriye Devlet Başkanı Beşar el-Esat, İngiltere Başbakanı Tony Blair’e bir mesaj göndererek, saldırıları kınadı. Ürdün Kralı Abdullah, İslam dininin şiddete karşı olduğunu dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bir başsağlığı mesajı yayınlarken, Suudi Arabistan terörle mücadeleye hız verilmesi gerektiğini açıkladı.

İsrail, Filistin, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan’dan da kınama mesajları verildi.

XS
SM
MD
LG