Erişilebilirlik

Kasırga ABD Kıyılarını Vurdu


Karayip adalarında yaklaşık 20 kişinin ölümüne yolaçan Dennis kasırgası Amerika'nın Florida ve Alabama eyaleti kıyılarını vurdu. Yetkililer kasırganın şiddetini bir miktar yitirdiğini ancak Florida, Alabama, Mississippi ve Louisiana eyaletlerinde su baskınları şiddetli rüzgarlar nedeniyle hasar meydana geldiğini bildirdi.

Florida'nın Pensacola kenti yakınında karaya vurduğu sırada kasırganın şiddeti, 5 dereceli ölçekte 3 dereceydi ve yolaçtığı rüzgarların hızı saatte 200 kilometreye ulaşıyordu.

Meteoroloji uzmanları kasırga nedeniyle önümüzdeki birkaç gün içinde şiddetli yağışlar yüzünden geniş bir bölgede su baskınları meydana geleceğini tahmin ediyor.

Florida, Alabama, Mississippi ve Louisiana'da birçok kişinin evsiz kalması tehlikesine karşı 150 acil barınma yeri kuruldu.

Dennis kasırgası geçen yıl İvan kasırgasının karaya vurduğu noktada Florida kıyılarına ulaştı. Geçen yıl Florida altı hafta içinde dört kasırga afetine uğramıştı. Geçen yılki kasırgalar Amerika'nın Florida eyaleti ve Karayip adalarında en az 100 kişinin ölümüne ve 42 milyar Dolarlık hasara yolaçmıştı.

Dennis kasırgası, Atlas Okyanusunda Haziran-Kasım ayları arasında yaşanan kasırga mevsiminde bu kadar erken meydana gelen en şiddetli kasırga olarak tarihe geçti.

Bilimadamları, Atlas Okyanusu bölgesinde hava ve deniz suyu sıcaklıkları ve akıntılarda son 10 yıldır yaşanan değişiklik nedeniyle kasırgaların daha sık meydana geldiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG