Erişilebilirlik

Rumsfeld: Irak Anayasası İçin Uzlaşma Şart


Sünni, Şii ve Kürt liderler yeni anayasa tasladığı üzerinde görüşmelere devam ediyor. Taraflar, federalizm, İslamın rolü, kadın hakları ve petrol gelirlerinin paylaşımı gibi konularda anlaşamıyor.

Parlamentonun anayasa taslağını, tamamlanması halinde, yarın oylaması bekleniyor. Şiiler ve Kürtler bölgelerinde geniş hareket alanı sağlayan federal bir sistemin kurulmasını istiyor. Sünniler ise, merkezi hükümetin devam etmesinden yana ve aksi bir teklifin, Ekim ayında yapılacak anayasa referandumunda reddedileceğini belirtiyor.

Washington’da açıklama yapan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, anayasa taslağını hazırlayanların bütün tarafları tatmin edecek bir sonuç çıkartmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

“Kürtler, Şiiler ve Sünniler Anayasa taslağına baktıklarında, yasanın kendilerini diğerlerinden koruduğuna güven duymaları lazım. Bu oldukça güç bir iş... Bu büyük emek istiyor. Bu büyük bir anlayış devrimi...”

Savunma Bakanı Rumsfeld, üç kesimin üzerinde uzlaşamadığı bir taslağın, Ekim ayındaki referandumda onaylanamayacağını söyledi.

Öte yandan Irak’ın Bakuba kentinde düzenlenen bombalı intihar saldırısında en az 7 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Amerikan ordusu, resmi bir binayı hedef alan saldırıda bir Amerikan askeri, bir Amerikan sözleşmeli personeli ve 5 Irak hükümet görevlisinin öldüklerini açıkladı. Yaralılar arasında 9 Amerikalı personelin bulunduğu bildirildi.

XS
SM
MD
LG