Erişilebilirlik

New Orleans'da Setler Onarıldı


Katrina Kasırgası’nın ardından, New Orleans kentinin uğradığı ağır tahribatın ana kaynağı olan su setindeki çöküntü dün onarıldı ve kenti dolduran suların dışarı pompalanmasına başlandı.

Su seti, uçaklardan atılan kum torbalarıyla onarıldı. Ancak, deniz seviyesinin altında bir yapıya sahip olan kentteki suyun pompalanarak tamamen boşaltılmasının, aylarca zaman alabileceği uyarısı yapılıyor.

New Orleans Eminiyet Müdür yardımcısı Warren Riley, kentin tümüyle tahrip olduğunu belirterek, kalanları da derhal kenti terk etmeye çağırdı. Kurtarma ekipleri ev ev dolaşarak kalanları ararken, kentin her yanına yayılmış olan cesetler de toplanıyor Belediye başkanı Ray Nagin, ölü sayısının on bini bulabileceğini söyledi.

Başkan Bush, Katrina kasırgasından etkilenen eyaletleri tekrar ziyaret etti. 4 gün içinde ikinci kez bölgeye giden Bush, özellikle New Orleans kentine zamanında yardım gönderilmediği için sert eleştirilere hedef oluyor.

Kasırga bölgesinden ve özellikle Louisiana eyaletindeki New Orleans'tan tahliye edilen yaklaşık yarım milyon kişiye komşu eyaletlerde geçici barınma olanağı sağlandı.

Komşu Teksas eyaletinin valisi, Teksas'a gelen 230,000 kişinin eyaletin imkanlarını zorladığını söyledi ve bir bölümünün başka yerlere naklini istedi.

Amerika İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff ise , sel sularının çekilmesinin ve New Orleans kentinin temizlenmesinin aylar sürebileceğini açıkladı.

Resmi makamların ve özellikle federal hükümetin afet bölgesine yardım sevketmekte geç kaldığı yolundaki suçlama ve eleştiriler ise devam ediyor.

New Orleans’ta yayınlanan bir yerel gazete, felaketzedelere yeterli yardımı zamanında ulaştırmadığı gerekçesiyle Federal Afet Dairesi’nin tüm yöneticilerinin istifasını istedi.

"New Orleans Times-Picayune" gazetesinde Başkan Bush'a hitaben yayınlanan açık mektupta, çok sayıda New Orleanslının, arama ve kurtarma çalışmalarındaki gecikme yüzünden öldüğü belirtildi.

New Orleans'da Durum

Kasırgadan bir hafta sonra kentin bazı semtlerinde hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Bu semtlerden biri New Orleans’ın dünyaca ünlü Fransız mahallesi. Elektrik verilen başka semtlerde de halk evlerine dönmeye başladı.

New Orleans kentinin önemli bir bölümü deniz seviyesinin, bazı yerlerde, üç metre altında bulunuyor. 3 şiddetindeki kasırgalara kadar fırtınalarda ve aşırı yağışlı havalarda Pontchartrain gölünün çevresindeki setlerden kente sızan su dev pompalarla boşaltılıyordu. Ancak 5 şiddetindeki Katrina kasırgası sırasında setlerin bazı bölümlerinin çökmesi kenti su basmasına sebep oldu.

Hızla yükselen su, tahliye uyarısına uymayan ya da uyamayan onbinlerce kişinin evlerinde mahsur kalmasına yolaçtı. Yetkililere göre ölenlerin çoğu su seviyesi hızla yükselirken evlerinden çıkamayarak boğulan insanlar. Kasırgadan sonraki ilk televizyon görüntülerinde insanların boğulmamak için çatılarda delik açarak dışarı çıkmaya çalıştıkları görülüyordu.

Sular boşaltılsa da kent uzun bir süre tehlikeli bir yer olmaya devam edecek. Sokaklar, caddeler, yıkılmış ağaçlar, çökmüş binalar, üst üste yığılmış araçlar ve terkedilmiş eşyalarla dolu. Bazı yerlerde cesetler görülüyor. Yetkililer su altındaki evlerde yüzlerce belki de binlerce ceset bulunduğunu tahmin ediyor.

Kenti basan suların içine karışan kanalizasyon atıkları, bölgedeki birçok rafineri ve benzin istasyonundan karışan petrol ürünleri, petrol boru hatlarından sızan yakıtlar, zehirli kimyasal maddeler, hayvan ölüleri ve cesetler suları son derece pis ve tehlikeli hale getirmiş bulunuyor. Sular boşaltıldıkça temizleme çabasına hız vermek ve can ve mal kayıpları hakkında daha doğru bilgi edinmek mümkün olacak.

Bu arada New Orleans Emniyet Müdürlüğünde görev yapan 1,700 polis memurundan en az 200'ü aşırı yorgunluk ve moral bozukluğu nedeniyle görevi bıraktı. Son günlerde iki polisin de ruhsal bunalım geçirerek intihar ettiği öğrenildi.

Yardım çalışmaları

Eski başkanlar Bill Clinton ve George Herbert Bush, Katrina felaketzedelerine yardım toplamak amacıyla ülke çapında bir kampanya başlattı.

Bugün Teksas’ın Houston kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Bush ve Clinton, toplanan paranın Louisiana, Mississippi ve Alabama eyalet valiliklerine yardım ve sağlık malzemesi alımı için verileceğini bildirdi.

Eski Başkan Bush, Walmart mağazalarının, felaket bölgesinde işsiz kalan çalışanlarını hemen başka yerlerde işe alacağını söyledi. Walmart, kasırga fonuna 23 milyon dolar bağış yaptı. İki eski başkan daha önce de Asya’daki tsunami felaketi için yardım toplamıştı.

Avrupa Birliği ve NATO ittifakı da Amerika’ya yardım yollamaya başladı. İlk aşamada hazır yiyecek, ilk yardım malzemesi, battaniye ve su arıtma sistemleri gönderildi. NATO ittifakı Washington’a bir irtibat görevlisi yolladı.

Katrina kasırgası için Amerika'ya dünyanın birçok ülkesinden yardım teklifleri geliyor. Pakistan, doktor ve ilk yardım ekipleri göndermeyi önerirken, Afganistan 100,000 Dolarlık para yardımı yapabileceğini açıkladı. Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alan Bangladeş ise 1 milyon Dolarlık yardım yapma sözü verdi. Geçen Aralık ayında tsunami felaketine uğrayan Sri Lanka da Amerika’ya 25 bin dolar göndereceğini açıkladı.

Amerika'nın, komünist rejimi nedeniyle yıllardır gergin ilişkiler içinde bulunduğu Küba Devlet Başkanı Fidel Castro da, kasırga bölgesine 1,100 doktor göndermeyi önerdi. Castro, doktorlarla birlikte 26 ton ilaç ve tıbbi malzeme göndermeyi de teklif etti. Fidel Castro, ilk yardım teklifini Cuma günü yapmıştı. Washington, her iki yardım önerisine de henüz resmi bir yanıt vermedi.

XS
SM
MD
LG