Erişilebilirlik

Afet Bölgesinde Salgın Hastalık Tehlikesi


Amerika’nın güney eyaletlerinde etkili olan Katrina kasırgası, yarattığı büyük tahribatın dışında halk sağlığı açısından da tehlike oluşturuyor. Su, elektrik ve altyapı hizmetlerinin devre dışı kaldığı New Orleans gibi kentlerde, şimdi de salgın hastalık tehlikesinden kaygı duyuluyor.

Hala sular altında olan New Orleans ve diğer yerlerde kasırgadan kaçamayan halkı daha zor günler bekliyor. Gerek selin etkili olduğu kentlerde, gerekse kasırgadan kurtulanların gönderildiği diğer bölgelerde olası salgın hastalık ve diğer sağlık sorunlarından kaygı duyuluyor. 50 binden fazla doktoru temsil eden Amerikan Halk Sağlığı Birliği Başkanı Doktor George Benjamin’a göre, sağ kalan felaketzedeler bazı tehlikelerle karşı karşıya:

"İlk aşamada, taşınabilir fırın ve soba kullananlar karbon-monoksit zehirlenmesine karşı uyarılmalı. Geçmeyen yaralar ve çürük ya da zamanı geçmiş yiyecek tüketimi konusunda dikkatli olunmalı. Bunlar çoğu kez gözden kaçan ancak önemli sağlık sorunları. Ayrıca yaşananların getirdiği ruhsal sorunlar ve kalabalık gruplar halinde, toplu yaşamanın yol açtığı zorluklar da diğer dikkat edilmesi gereken konular. Bireyler, solunum yolu hastalıkları ve grip gibi bulaşıcı hastalıklara kolaylıkla yakalanabilir."

Doktor Benjamin, kolera gibi daha öldürücü salgınların da baş gösterebileceğini söylüyor:

"Geçmişte olduğu gibi kolera ve tifo gibi hastalıkların görülme riski de çok fazla. Sıcak ve çamurlu bir ortam olduğu için çok sayıda sivrisinek var. Dolayısıyla sıtma salgını de büyük bir olasılık."

Özellikle yılın bu döneminde çok sıcak olan New Orleans’ta halk temiz su bulamıyor. Bu nedenle, susuzluk ve aşırı sıcak en başta gelen sorunlar arasında. Doktor Geogre Benjamin şöyle diyor:

"Bu insanlar normal ilaçlarını bile alamayacak durumdalar. Örneğin, göğüs kanseri olup ameliyat bekleyen hastalar var, şimdi bunlar yapılamayacak. Bu tip sağlık gereksinimlerinin bir an önce karşılanması ve koşulların iyileştirilmesi lazım."

Doktor George Benjamin, petrol rafinerisi gibi çok sayıda kimyasal tesisin bulunduğu bölgede, olası bir toksik sızmanın da büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Bu tesislerin mutlaka denetimden geçirilmesi; içme sularının ve hatta, herhangibir ürün yetiştirmeden önce, toprağın bile test edilmesi gerektiğini belirten Benjamin, bütün bunların kent sakinleri geri dönmeden yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Doktor George Benjamin, New Orleans gibi yerlerin halkı normal yaşamlarına dönmeden önce, çevre koşullarının sağlığa elverişli olduğunu kesinlikle belirlemek gerektiğini hatırlatıyor.

XS
SM
MD
LG