Erişilebilirlik

14 Eylül 2005: Fransa'ya Oyunbozanlık Suçlaması


Washington Times, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine itiraz eden Fransa’yı oyun bozanlıkla suçluyor ve İngiltere’nin Türkiye’ye verdiği desteği övgüyle karşılıyor. Gazete, Türkiye’nin AB üyeliğine itiraz edenlerin aslında İslamiyet’le ile Batı arasında bir çatışma isteyenlerin işine yaradığını belirtiyor:

"Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin üyeliğinin önemini kavraması gerekiyor. Türkiye’nin üyeliğiyle AB hiç kuşkusuz bazı ekonomik sorunlar yaşayacaktır ancak, jeopolitik düzeyde öneli kazanımlar da elde edecektir. AB bürokrasisi, üyelik için gerekli kriterlerde diretmelidir ama Türkiye’ye karşı da adil ve tutarlı olmalıdır."

New York Times, Birleşmiş Milletler’in yeniden canlandırılması ve kapsamlı bir reforma gidilmesi çabalarının daha Genel Kurul başlamadan başarısızlığa uğradığı görüşünde. Reform çabalarının başarısızlığından dolayı Amerika’yı suçlayan gazete, bu durumdan en olumsuz etkilenecek kesimin sayısı bir milyarı bulan yoksullar olduğunu belirtiyor:

"Bu haftaki zirve, on binlerce kişinin aşırı yoksulluktan ölmesini önleyecek kalkınma hedefleri konusunda ortak bir görüşe varılmasının yolunu açmalıydı. Ancak daha liderlerin açış konuşmaları başlamadan, bu zirvenin sonuçlarına ilişkin ciddi görüşmeler sona ermiş bulunuyor. Başta Başkan Bush olmak üzere, zirveye katılan 170 ülkenin liderleri, böylesine önemli bir fırsatın harcanmasına izin verdikleri için utanç duymalıdır."

Washington Post, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili üyesi Joseph Biden’ın Irak politikasını eleştiren bir makalesine yer veriyor. Irak’ta istikrarın sadece askeri değil aynı zamanda siyasi önlemlerle sağlanabileceğini vurgulayan Senatör Biden, Sünnilerin karşı çıktığı bir anayasada diretmenin, Irak’ı bölünmeye ve iç savaşa sürükleyeceği uyarısında bulunuyor:

"Böyle bir gelişme, Amerika’nın çıkarlarına büyük bir darbe vurur. Mezhep çatışması, Suriye, İran ve Türkiye’yi de içine çekerek bir iç savaşa dönüşebilir. Ve Irak, yeni bir Lübnan olabilir. Daha da kötüsü Sünniler, yabancı teröristlerle daha yakın bir ittifaka girebilir ve Irak, 11 Eylül öncesindeki Afganistan gibi yeni nesil teröristlerin sığınağı haline gelebilir. Sünnilerin sürece katılması, bölge ülkelerinden destek sağlanması, takvime bağlanmış somut hedefler saptanması ve yönetimin düzenli olarak hesap vermesi şarttır."

Christian Science Monitor ise Katrina Kasırgası sonrasında New Orleans’ın yeniden inşası meselesini ele alıyor. Maliyetin 100 milyar Dolar olarak hesaplandığını kaydeden gazete, önümüzdeki yıllarda da doğal felaket tehdidinin artarak süreceğinin altını çiziyor ve şehir yeniden inşa edilirken buna uygun önlemler alınmasını istiyor:

"Daha güçlü kasırgalara dayanacak yükseklik ve sağlamlıkta setler yapmanın maliyeti çok yüksek olacak. Bir zamanlar kentin etrafı, herhangi bir kasırganın şiddetini ciddi ölçüde azaltan çok geniş bir alanla çevriliydi. Şimdi bu alan çok küçülmüş durumda. Missisipi nehri kıyısındaki inşaatlar ve gazinolar da doğal engellere ciddi ölçüde zarar verdi. Bütün bu doğal engellerin yeniden oluşturulması mutlaka sağlanmalıdır."
XS
SM
MD
LG