Erişilebilirlik

Alman Seçimleri Türk Gazetelerinde


Almanya seçimleri Türkiye’den yakından izlendi. Resmi olmayan seçim sonuçlarını manşetlerinden duyuran bugünkü gazeteler, sonuçlarla ilgili çeşitli yorumlara yer verdi.

Hürriyet gazetesi, “Merkel’e şok” başlığıyla seçim sonuçlarını duyurduğu haberinde, Almanya’da tek başına iktidar olmayı hedefleyen Hristiyan Demokratların lideri Merkel’in dünkü seçimlerde umduğunu bulamadığını belirtiyor.

Sabah gazetesi ise, “Başbakan kim kavgası” manşetini atmış. Haberde, Almanya seçimlerinde ilginç bir final olduğu, Türkiye karşıtı politikası tutmayan Merkel’inde, çoğunluğu elde edemeyen Schröder’inde, “Ben Başbakanım” dediklerini duyuruyor.

“Türkiye karşıtlığı Merkel’e yaramadı” ise Milliyet gazetesinin haberi. Gazete Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Almanya’daki genel seçimlerden kaos çıktığını ve favori gösterilen Hıristiyan Birlik partilerinin çok ufak bir farkla ipi önde göğüslediğini belirtiyor. Akşam gazetesi ise, Merkel’in istediği koalisyonu kuramadığına dikkat çekiyor ve “Korktuğumuz gibi çıkmadı” diyor.

Zaman gazetesi ise, “Türkiye karşıtlığı zafer getirmedi” diyerek seçim sonuçlarını manşetine taşımış. Gazete seçimlerden koalisyon bilmecesi çıktığını belirtiyor.

“Alman seçmeni herkesi şaşırttı” diyen Radikal gazetesi ise “Merkel sandığa çarptı” başlığını atmış.

Sadece gazetelerde değil, televizyonlarda da geniş yer verilen Almanya seçim sonuçlarında özellikle, üç Türk asıllı adayın Federal Meclis’e girmeleri ise Türkiye’de önemli bir gelişme olarak yorumlandı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine muhalif görüşleriyle bilinen Hıristiyan Demokratların lideri Angela Merkel’in tek başına iktidar olamaması Türkiye için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Bu arada, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin artan terör olaylarıyla ilgili genel görüşme önerisini ele almak üzere olağanüstü toplanıyor.

Meclis’in çalışmalarına başlayabilmesi için Genel Kurul salonunda 184 milletvekilinin hazır bulunması bekleniyor. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu çağrısından memnun değil. AK Parti, Avrupa Birliği ile 3 Ekim tarihinde başlayacak üyelik müzakerelerinden önce böyle bir toplantının yapılmasının yabancı kamuoyuna yanlış mesajlar vereceği görüşünde. AKP’nin toplantı yeter sayısı bulunması halinde görüşmelere katılması bekleniyor.

CHP’nin geçen hafta Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergenin gerekçesinde, “son dönemlerde terör olaylarında tırmanma yaşandığı ve güvenlik güçlerinin bu olayları kısıtlanmış yetkilerle önlemeye çalıştığı” ileri sürülmüştü. Bugün yeterli çoğunluk sağlanırsa Meclis’te terör konusu ele alacak.

Meclis çalışmalarına devam kararı vermediği takdirde ise 1 Ekim’de toplanmak üzere tekrar tatile girecek.

XS
SM
MD
LG