Erişilebilirlik

Rumlardan Kıbrıs Deklarasyonuna Engelleme


Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği’nin Türkiye deklarasyonunu son anda engelledi.

Avrupa Birliği, dün Türkiye’yi en kısa zamanda tüm birlik üyeleriyle ilişkileri normalleştirmeye çağıran bir metin üzerinde anlaşmıştı..

Ancak metinde bunun, 3 Ekim’de Türkiye’yle başlayacak üyelik görüşmelerinden önce gerçekleşmesini şart koşan bir ifade yer almıyordu.

Kıbrıs Rum yönetiminin, böyle bir ifadeye yer verilmediği için deklarasyonun yayınlanmasını engellediği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetkililerinin, bu gelişme üzerine New York’ta yaptıkları açıklamaları muhabirimiz Elif Özmenek bildirdi. Habere yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Bu arada Avrupa Birliği yetkililerinin Brüksel’de hazırladığı Kıbrıs deklarasyonuna Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’tan tepki geldi.

Lefkoşa’da basın toplantısı düzenleyen Talat, deklarasyon metninin Rumların isteği doğrultusunda şekillendiğini ve Kıbrıs sorununun çözümünü imkansız hale getireceğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin, son deklarasyonla Türkiye'den, Ada'daki durumu şimdiki haliyle kabul etmesini istediğini belirten Talat, Rumların egemenliğinin korunması adına Kıbrıs Türk halkının tüm haklarının kısıtlanabileceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Talat, Avrupa Birliği’ni Kıbrıs sorununun çözümünü engellemeye çalışan politika izlemekle suçladı.

XS
SM
MD
LG