Erişilebilirlik

Müzakerelerin Başlamasına Tepkiler


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerinin başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamalarda, yapılan pazarlıklarda tam üyeliğe alternatif getirilmek istendiğini ancak hükümetin kararlı duruşuyla bunun engellendiğini söyledi.

Erdoğan, ulusal menfaatlerden ödün verildiği şeklindeki eleştirileri de reddetti.

Müzakerelere başlanmasına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Avrupa Birliği konusundaki son gelişmelerle ilgili kendilerini bilgilendirdiği yolundaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye verdiği rotanın özel statü olduğunu söyledi.

Ana muhalefet partisinin önde gelen isimlerinden İstanbul Milletvekili ve emekli büyükelçi Onur Öymen, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlama sürecini ve sonrasını radyomuza değerlendirdi.

Fuat Kozluklu'nun sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcı Onur Öymen, müzakere çevçeve belgesinin kabul edilmesinin ''oldubittiye'' getirildiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ''Muhalefeti aradık'' açıklamasının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Öymen şunları kaydetti:

''Bu gibi önemli toplantıların, müzakere çerçeve belgesinin son güne bırakılması büyük bir hatadır. Bu biraz oldubittiye getirilmek gibi görülür. Doğal olanı bu belgeyi zamanında, en azından birkaç gün önce tamamlayacaksınız, bu Meclis'e sunulacak. Meclis'te enine boyuna tartışılacak. Muhalefetin görüşünü alacaksınız, ona göre hükümetin görüşünü oluşturacaksınız. Gerekirse Meclis'te kararlar alınacak. Bütün bunlar yapılmamıştır. Sayın Dışişleri Bakanı gitmeden önce ana muhalefet partisine bilgi verdiğini belirtti. Bu halkı kandırmak."

Bu arada, çerçeve belgesi hakkında yeterli bilgilendirilmediklerini iddia eden ana muhalefetin görüşünü iktidar partisinin bazı üyeleri de paylaşıyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Adalet Ve Kalkınma Partisi Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, müzakere çerçeve belgesinin maddelerinin önümüzdeki dönemlerde parlamentoda yoğun tartışmalara yol açaçağını kaydetti. Turhan Çömez’le Alparslan Esmer konuştu.

Onur Öymen ve Turan Çömez'in müzakere sürecinin başlamasıyla ilgili açıklamalarına yukarıdaki Real Audio bağlantılarından ulaşabilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG