Erişilebilirlik

Ankara'dan ABD'ye Teşekkür


Türkiye, Avrupa Birliği müzakere sürecinin başlamasında sağladığı katkıdan dolayı Amerika’ya teşekkür etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Bakan Abdullah Gül’ün Amerikalı meslektaşı Condoleezza Rice’ı arayarak teşekkür ettiğini söyledi.

Tan bugün yaptığı basın toplantısında, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile başlayan müzakere sürecinde Amerika’nın desteğinin açık, doğal ve doğru olduğunu söyledi.

“Amerika küresel sorumlulukları olan bir süper güçtür,” diyen Tan, bu anlamda dünyadaki girişimlere önem verdiği için Amerika’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini de desteklediğini söyledi.

Tan Amerika’nın destek nedenlerinden birinin de Türkiye’nin bölgede uyum ve istikrara katkı sağlayabileceğine inanması olduğunu sözlerine ekledi. Sözcü Namık Tan ayrıca, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün bu sabah Amerika’lı meslektaşı Condellezza Rice’ı arayarak verilen destekten dolayı teşekkür ettiğini belirtti. Tan, Rice’ın bu görüşmede Abdullah Gül’e, Türk-Amerikan stratejik ilişkilerinin devam edeceğini ilettiğini de söyledi. Türk basınında müzakere sürecinin başlamasında Amerika’nın büyük katkısı ve etkisi olduğu yönünde haberler çıkmıştı.

Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi’nin “Hükümet bizi çerçeve belge konusunda bilgilendirmedi” eleştirisinin ardından, Ankara’da bugün Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül Meclis’i müzakere süreci ve çerçeve belge konusunda bilgilendiriyor.

Gül’ün Meclis’te yapacağı sunuşun ardından siyasi parti grup sözcülerinin de tek tek söz almaları bekleniyor. Muhalefet partileri, müzakerelerin temelini belirleyen çerçeve belgenin içinde Türkiye için bazı tuzakların gizlendiğine dikkat çekiyor ve belgenin onaylanmasından duydukları rahatsızlığı dile getiriyor.

Muhalefet partileri hükümeti eleştirirken, Ankara’da bulunan çoğu Avrupalı yetkiliden ise Türkiye’ye müzakere sürecinde diğer aday ülkelere uygulanan kriterlerin aynısının uygulanacağına yönelik açıklamalar geliyor.

Dün akşam Ankara da basın mensuplarına verilen bir resepsiyonda İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott ve Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye delegasyonu başkanı Hans Jörg Kretschmer Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlaması konusunda açıklamalar yaptı.

Kretschmer konuşmasında Türkiye’ye tüm aday ülkelere uygulanmış kriterlerin aynısının uygulanacağına dikkat çekti ve "Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde bir dönüm kontasına ulaştık" dedi.

Bu arada dün Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki tarama sürecinin 20 Ekim tarihinde başlayacağını duyuran Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn bu akşam Ankara ya geliyor. Temaslarına yarın başlayacak olan Rehn, Dışişleri Bakanı Gül, başmüzakereci Ali Babacan, Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye delegasyonu başkanı Hans Jörg Kretschmer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Meclis Dışişleri Komisyonu başkanı Mehmet Dülger ve Meclis Avrupa Birliği Uyum Komisyonu başkanı Yaşar Yakış’la görüşecek.

Görüşmelerde aday ülke mevzuatının Avrupa Birliği mevzuatına uyup uymadığının gözden geçirilmesi anlamına gelen tarama süreci ve bu süreçte ele alınacak konuların değerlendirilmesi yapılacak. Rehn, Ankara’dan sonra Kayseri’ye geçerek bu ilde Avrupa Birliği fonlarıyla yapılan projeleri inceleyecek.
XS
SM
MD
LG