Erişilebilirlik

Deprem Bölgesine 50 Bin Asker Sevkedildi


Keşmir’in Pakistan kesimindeki depremzedelere yardım için 50 bin asker sevkedildi.

Pakistan Keşmiri’nin başkenti Muzzaferabad ve Balakot kentlerine ilk yardım dün gece ulaştı. Cumartesi sabahı meydana gelen Depremde her iki kentin de yerle bir olduğu bildiriliyor.

Bu arada, kırsal alanlardaki köy ve kasabalara helikopterle yardım götürülüyor.

Pakistan başbakanı Şevket Aziz, ölü sayısının 23 bin, yaralı sayısının 51 bin kişiye ulaştığını açıkladı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülke Pakistan’a yardım gönderiyor. 50 milyon dolar yardım vaat eden Amerika, askeri helikopter ve nakliyata yardım edecek kargo uçakları gönderdi.

Keşmir’in Hindistan kesiminde de ölü sayısının 1300’ü geçtiği, daha da yüksebileceği bildiriliyor.

Çoğu çaresiz aile fertleri ve akrabalardan oluşan kurtarma görevlileri, depremden dört gün sonra sağ kalanları bulabilmek amacıyla zamanla yarışıyor, çıplak elleriyle enkaz kaldırmaya çalışıyor. Yardım görevlileri enkaz altında sıkışan ve yaralı insanların durumunun artık hayatla ölüm arasında olduğuna dikkat çekiyor. Yolların zarar görmesi ve yeterli uçak olmaması yüzünden, yardım ve kurtarma çalışmaları aksamış durumda. Pakistan bölgeye yalnızca 26 helikopter sevk edebildi.

Uluslararası yardım çağrısında bulunan Pakistan Devlet Başkanı, yerel iş çevrelerinden de yardım etmelerini istedi. Müşerref, yardımların sadece acil durumlar için değil, daha sonra, deprem bölgelerinin yeniden inşası sırasında da gerekli olduğunu belirtti.

Pakistan Keşmiri’nde olduğu gibi Hindistan Keşmiri de depremden etkilendi. Burada da enkaz altında kalanların hayatlarından umutlar kesiliyor. Askerler ve gönüllüler bir yandan enkaz kaldırma çalışmalarıyla uğraşırken, binlerce depremzede, yardımların gecikmesinden şikayet ediyor. Yardım ve kurtarma çalışmalarına Hindistan ordusu öncülük ediyor. Bununla birlikte ordu yetkilileri, bu tarz bir felaketin ardından operasyonların, daha düzenli bir şekilde yürütülmesinin ve yardımların adil bir şekilde ulaştırılmasının zaman alacağını belirtiyor. Yetkililer, 3 bin metre yüksekliğe kadar yayılmış bütün köylere ulaşmak için çaba harcadıklarını kaydediyor.

Hindistan Keşmiri’nde yolların açılmasıyla birlikte yardımların daha verimli bir şekilde dağıtıldığı bildirildi. Eyalet başkenti Srinagar’da hastaneler, çevre bölgelerden getirilen yaralılarla dolmuş durumda. Birçok yerdeyse insanlar, sert ve soğuk dağ iklimine rağmen açıkta yaşamak zorunda kaldı.

Deprem bölgesini gezen Hindistan Başbakanı Manmonah Singh, felaketin ardından hızla yaraların sarılacağı sözü verdi. Singh bölgeye 140 milyon dolar para aktarılacağını bildirdi.

Keşmir depremden önce, binlerce insanın hayatına malolan ayrılıkçı çatışmalara sahne olmuştu. Pakistan Keşmiri’nde bulunan, ancak faaliyetlerini Hindistan Keşmiri’nde yürüten ayrılıkçı örgütlerden oluşan Cihat Konseyi adlı ittifak, deprem bölgesindeki çatışmalara geçici olarak ara verdiğini duyurdu.

Buna rağmen Hindistanlı yetkililer, çatışmaların devam ettiğini, Pakistan tarafından gizlice sınırı geçmeye çalışan sekiz militanın önceki gece çıkan çatışmalarda öldürüldüğünü açıkladı.

Depremden en çok etkilenen iki yerleşim birimi olan Muzafferabad ve Belakot'daki arama kurtarma çalışmalarına katılan Türk ekipleri arasında Arama Kurtarma Derneği AKUT da bulunuyor. Beraberinde hava yastıkları, kesme-ayırma araçları, kırma-ayırma seti, dinleme cihazları ile yaklaşık bir ton yardım malzemesini de Pakistan'a götüren 12 kişilik AKUT ekibinden Mahmut Çelik, bölgedeki son durumu Fuat Kozluklu’ya anlattı. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG