Erişilebilirlik

Nabarro: Kuş Gribi Salgını Kaçınılmaz


Dünya sağlık Örgütü yetkilileri kuş gribinin insanlara geçmesi olasılığı konusunda yeniden uyardı. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün kuş gribine karşı küresel mücadeleyi örgütleme sorumlusu Doktor David Nabarro, bir salgının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Nabarro, hastalığın nerede, ne zaman ortaya çıkacağını ve ne kadar ciddi olacağını bilmenin mümkün olmadığını vurguladı. Nabarro, şu anda geliştirilen kuş gribi aşılarının, virüsün genetik yapısı bilinmediği için işe yaramayacağını savundu.

Amerika, salgının yayılmasını önlemek için 1 milyon 800 bin dolar yardım vaadinde bulundu.

Şu ana kadar, virüs sadece kuşlardan insanlara bulaşarak 60 kişinin ölümüne neden oldu. Ancak sağlık uzmanları, virüsün değişimden geçerek insandan insana bulaşır hale gelmesinden kaygılanıyor.

Kümes hayvanlarında kuş gribi vakaları, güney doğu Asya’nın yanı sıra, Rusya, Kazakistan, Romanya ve Türkiye’de de baş gösterdi. Hastalığın ortaya çıktığı bölgeler karantinaya alınırken binlerce hayvan itlaf ediliyor.

NTV televizyonu Manyas’ın Kızıksa beldesinde ekiplerin tek tek evleri arayarak sahipleri tarafından saklanan kümes hayvanlarını topladığını duyurdu. Televizyonun haberine göre, Balıkesir ve Bursa’da göçmen kuşların uğradığı bölgelerde de, hastalık taramasına başlandı. Yetkililer şimdiye kadar, bu alanlarda olumsuz bir durumla karşılaşmadıklarını açıkladı.

XS
SM
MD
LG