Erişilebilirlik

Romanya'da da H5N1 Virüsü Bulundu


Avrupa Birliği, Romanya’daki kuş gribi virüsünün Türkiye ve Asya’daki virüsle tıpatıp benzerlik taşıdığını açıkladı. Türkiye'de, Manyas Kuş Cenneti yakınındaki bir çiftlikte ölen hindilerde tebit edilen kuş gribi virüsünün, insanlarda ölüme yolaçabilen H5N1 türü olduğu belirlenmişti.

Romanya'yla ilgili açıklama da birliğin sağlık sorumlusu Markos Kipriyanu tarafından yapıldı. Kipriyanu'nun açıklamasına göre, İngiltere’de yapılan laboratuar testleri sonunda Romanya’nın Tuna deltasında ölü bulunan kuşların öldürücü olabilecek kuş gribi virüsü taşıdığı saptandı. Bu açıklama üzerine Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Komisyon, daha önce Türkiye'den olduğu gibi Romanya'dan da canlı kanatlı hayvan ithalatını durdurdu.

Kuş gribi virüsünün H5N1 türü, Güneydoğu Asya ülkelerinde insanlara bulaşmış ve 2003 yılındanberi 60 kişinin ölümüne yolaçmış bulunuyor.

Bu arada Amerika Sağlık Bakanı Michael Leavitt Türkiye ve Romanya’da kuş gribi vakalarına rastlanmasını virüsün yayıldığını gösteren kaygı verici işaretler olarak tanımladı. Leavitt, halen salgın tehlikesini araştırmak için uluslararası uzmanlarla birlikte Güneydoğu Asya ülkelerinde incelemeler yapıyor.

Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı, Manyas’ta ortaya çıkan kuş gribinin kuluçka süresini doldurduğunu belirterek virüsün insanlar için tehlikeli bir boyutu kalmadığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG