Erişilebilirlik

Irak'ta Oy Sayım İşlemi Sürüyor


Irak’ta dün yapılan anayasa referandumu sonrasında oy sayımı devam ediyor. Resmi olmayan sonuçlar, Amerika’nın da destek verdiği anayasanın onaylanmış olabileceğine işaret ediyor.
Associated Press Ajansı Diyala bölgesinden alınan resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 70’inin anayasaya “evet” oyu verdiğini bildirdi.

En çok oyun sayıldığı Nineva bölgesinde ise “evet” oylarının yüzde 75 civarında olduğu sanılıyor.

Sünni nüfusunun ağırlıklı olduğu 4 kritik bölgeden ikisi olan Diyala ve Nineva’da Sünni muhalifler, halka anayasaya “hayır” demeleri için çağrıda bulunuyordu.

Herhangi 3 bölgede, seçmenlerin üçte ikisinin “hayır” demesi, anayasanın reddedilmesi anlamına geliyor.

Öte yandan nüfusunun çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu Ramadi’de yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 5 Amerikan askeri öldü. Yetkililer, oy verme işlemi sırasında, girişilen bu saldırıdan başka herhangi bir şiddet eylemi yaşanmadığını belirtti.

Başkan Bush'tan Irak Halkına Kutlama Mesajı

Öte yandan Başkan Bush, Irak’taki anayasa referandumunun başarılı bir şekilde tamamlandığına dikkat çekti ve Irak halkını kutladı.

Beyaz Saray’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Bush, referanduma katılım oranının, Ocak ayında yapılan seçimlere katılım oranından daha yüksek olması nedeniyle duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bush ayrıca daha fazla Sünni’nin referanduma katılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Başkan Bush ayrıca Iraklı güvenlik güçlerini ve onları eğiten Amerikalı askerleri de oy kullanma merkezlerinde güvenliği sağladıkları için tebrik etti.

Bush, Iraklıların ve Amerika liderliğindeki koalisyonun barış yolunda ilerlediğini de sözlerine ekledi.
XS
SM
MD
LG