Erişilebilirlik

24 Ekim 2005: BM'nin Hariri Süikastiyle İlgili Raporu Ele Alınıyor


Christian Science Monitor, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ve Suriye’yi suçlayan raporun yarın Güvenlik Konseyi'nde ele alınacağını hatırlatıyor. Bush yönetiminin bu aşamada Suriye’ye karşı askeri bir operasyona girişmesinin çok zor olduğunu savunan gazete, Beşşar Esad’ın bir darbeyle devrilmesi durumunda da yerine kökten dinci grupların geçme ihtimalinin yüksek olduğunu vurguluyor.

" Irak halkı gibi Lübnan halkı da demokrasi talebini açıkça ortaya koyuyor. Amerika ve Birleşmiş Milletler, Suriye’de demokrasinin gelişmesini zorlamak yerine, Suriye’nin Lübnan’daki gelişmelere zarar vermesini önlemeyi amaçlamalıdır. Hem Şam hükümeti hem de Suriye halkı, Arap dünyasına bombalarla değil seçim sandıklarıyla yardımcı olabileceklerini anlamalıdır. Uluslararası ekonomik yaptırımlar, bu konuda güçlü bir mesaj verecektir."

Washington Post yazarı Jackson Diehl Azerbaycan ve Kazakistan’ın yakında Suudi Arabistan ve Kuveyt kadar önem kazanacağını belirtiyor ve bu iki ülkede yaklaşan seçimleri mercek altına alıyor. Bush yönetiminin hem Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’i hem de Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’i seçimlerin adil olması konusunda uyardığını hatırlatan yazar, buna rağmen her iki liderin de muhaliflerine karşı baskıları sürdürdüğünü belirtiyor.

" Petrol zengini bir Müslüman ülkede daha kargaşa çıkması, Bush yönetiminin istediği en son şeydir. Yönetim, Aliyev ve Nazarbayev’in demokratik müttefikler olarak kabul edilebilecekleri ölçüde reform yapmasını umuyor. Ama bu iki yönetimden biri AGİT’in demokrasi sınavından kalırsa ne olacak? Bu ülkelerdeki insanlar, diğer ülkelerde olduğu gibi demokrasi talebiyle sokağa dökülürse ne olacak? Yönetim, şimdilik bu konuda bir şey söylemiyor."

New York Times, Birleşmiş Milletler Barış Gücü görevlilerine yönelik cinsel taciz iddialarının hasır altı edilmesini eleştiriyor. Geçen yıl Kongo’da ortaya çıkan skandalın ardından Haiti ve Liberya’da da benzer iddiaların gündeme geldiğini kaydeden gazete, Birleşmiş Milletler ve üye ülkelere iddiaları ciddiye alma çağrısında bulunuyor.

" Cinsel tacize tolerans gösterilmeyeceği mesajı her düzeyde en net biçimde verilmelidir. Bu suçu işleyenlerin yargılanacakları ve cezalandırılacakları; gerekli disiplini sağlayamayan ülkelerin barış gücü görevlerine dahil edilmeyecekleri açık biçimde ifade edilmelidir."

USA Today gazetesi ise Kongre üyelerini, kendi seçim bölgelerine yapılacak gereksiz yatırımlar uğruna ulusal çıkarları arka plana atmakla suçluyor. Alaska’da sadece 50 kişinin yaşadığı bir adaya köprü yapılması için 223 milyon dolarlık bütçe ayrıldığını belirten gazete, Katrina Kasırgasından etkilenen Meksika Körfezinin daha acil olan ihtiyaçlarının göz ardı edildiğini öne sürüyor.

" Irak savaşının maliyeti, kasırgaların yol açtığı hasar ve 8 trilyon doları aşan borçla, artık işlerin eskisi gibi yürümesi mümkün değil. Kongre, sadece birkaç kişinin faydalanacağı küçük projeleri ertelemekte isteksiz davrandığı sürece, gelecek nesiller boyunca ülkeyi etkileyecek olan sosyal güvenlik ve sağlık sistemi gibi daha önemli sorunların çözümünde ne kadar ciddi hareket edebilir?"

XS
SM
MD
LG