Erişilebilirlik

Mehmet Ali Talat Ankara'da


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Washington ve New York temasları öncesi bugün Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le bir araya geldi.

Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından Gül ve Talat ortak bir basın toplantısı düzenledi. Talat açıklamasında, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın davetinin Kuzey Kıbrıs’a yönelik amborgoların kaldırılması doğrultusunda önemli bir adım olduğunu söyledi. Talat ayrıca, Amerika ziyaretinin izolasyonların kaldırılmasına ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlayacağına inandığını da ifade etti.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı konuşmasında Birleşmiş Milletler’in adada kalıcı bir çözüm için çalışmaları yeniden başlatması gerektiğini de vurguladı. Mehmet Ali Talat, "Birleşmiş Milletler adada bir çözüm için daha aktif çalışmalı. Amerika'nın da bu çalışmada önemli rolü var ve bu rol bir an önce harekete geçirilmeli. Bu ziyaretle bunu ortaya koyacağız" dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, Kıbrıs konusunda kapsamlı bir çözüm içim adım atma zamanı olduğunu söyledi. Gül, Talat’ın Amerika ziyaretinin bu çözüm için önemli bir fırsat olduğunu belirtti ve “ümit ederiz ki önemli gelişmeler olacaktır” diye konuştu.

Mehmet Ali Talat Amerika’daki temasları sırasında Kıbrıs konusunda görüşmelerin bir an önce başlatılması ve Türk tarafına yönelik ambargoların kaldırılması gibi taleplerde bulunacak ve bu konuda Amerika’nın desteğini isteyecek. Talat’ın Amerikalı yetkililerle yapacağı görüşmelerde gemi ve uçakların Kuzey Kıbrıs’a seferler düzenlemesi ve ülkesine somut yatırımlar yapılması gerektiği taleplerinde bulunacağı da belirtiliyor.

Talat’ı Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yapacağı bu ilk Amerika ziyaretinde yoğun bir program bekliyor. Mehmet Ali Talat Washington’da Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, New York’ta ise Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş ile görüşecek. Talat bazı düşünce kuruluşlarının düzenlediği konferanslara da katılacak. Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı’nın ayrıca, Amerika Kongresi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Henry Hyde ve Amerika’nın eski Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston ile bir araya gelmesi de öngörülüyor.

Talat yarın İstanbul’dan New York’a Perşembe günü ise New York’tan Washington’a geçecek. 28 Ekim Cuma günü Amerika temaslarına başlayacak olan Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın ziyaretinin adada çözüm çalışmalarını yeniden başlatabileceği yorumları yapılıyor.

Talat’ın da bu çerçevede, Annan’ın adadaki taraflardan planında değişiklik yapılmasını istedikleri noktaları kendisine yazılı olarak iletmeleri yönündeki talebine, Rum tarafının neden yanıt vermediğini gündeme getirmesi bekleniyor. Mehmet Ali Talat’ın Amerika ziyareti Kıbrıs Rum tarafında tepkilere neden olmuştu.

XS
SM
MD
LG