Erişilebilirlik

Irak'ta Kaçırılan Faslı Diplomatlara 'Ölüm Emri'


El Kaide’nin Irak’taki kolu, geçen ay kaçırdığı iki Fas büyükelçiliği görevlisini öldüreceğini açıkladı.

Militanlar daha önce, bu iki kişinin şeriat mahkemesinde yargılanacağını duyurmuştu. Bir internet sitesinde bildirisi yayımlanan örgüt, Şeriat mahkemesinin iki diplomatın İslam'a karşı savaş açtığına karar verdiğini belirtti.

Bildiride, diplomatların öldürülüp öldürülmediğine ilişkin bilgi verilmedi.

Fas Dışişleri Bakanlığı, 24 Ekim'de yaptığı açıklamada, Bağdat Büyükelçiliği çalışanı Abdulkerim El Muhafidi ile şoför Abdurrahim Boualam'dan birkaç gündür haber alınamadığını kaydetmişti.

Bu arada Ramazan bayramı nedeniyle Irak’taki güvenlik önlemleri artırıldı. Arife gününde çok sayıda kişi bombalı saldırılarda hayatını kaybetti.

Bağdat’ın güneyinde bir Şii camiinin önünde bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu en az 21 kişi yaşamını yitirdi.

Irak polisi, Musayyip mahallesinde, çok sayıda kişinin yaralandığı saldırının, Ramazan’ın son gününde iftardan kısa süre önce düzenlendiğini açıkladı. Çoğu Bağdat’ta olmak üzere 11 kişi çeşitli bombalama olaylarında can verdi.

Ramadi kenti yakınlarında düşen bir helikopterde ise, iki Amerikan askeri öldü. Amerikan ordusu helikopterin düşme nedeninin soruşturulduğunu bildirdi. Ramadi’de dün de yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu iki Amerikan askeri ölmüştü.

Öte yandan Irak Savunma Bakanlığı, Saddam Hüseyin döneminde görev yapmış, binbaşı rütbesinin altındaki tüm askerlere, yeni Irak ordusuna katılma çağrısı yaptı.

Eski Irak ordusu, Amerika öncülüğündeki koalisyonun ülkeyi işgalin ardından dağıtılmıştı. Bu durum, yeni Irak ordusunda görev yapacak tecrübeli asker bulma konusunda sıkıntı yaratmıştı.

XS
SM
MD
LG