Erişilebilirlik

Azerbaycan Yarın Sandık Başında


Azerbaycan halkı yarın sandık başına gidiyor.

Muhalefetteki Demokratik Parti, önceki gün tutuklanan seçim kampanyası yöneticisinin 12 gün hapse mahkum edildiğini ancak üst mahkeme tarafından bırakıldığını açıkladı. Ulusal Cephe Partisi de, seçim kampanyası yöneticisinin tutuklandığını, daha sonra serbest bırakıldığını bildirdi.

Bu arada, sürgündeki Demokratik Parti lideri Resul Guliyev’le birlikte darbe planladıkları gerekçesiyle çok sayıda bakan ve hükümet görevlisi tutuklanmış bulunuyor. Guliyev ise, hükümetin seçimlere hile karıştırmaya çalıştığını ileri sürüyor.

Batılı devletler, sürekli seçimlerin adil olması çağrısında bulunuyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Azeri halkının iradesine saygı duyulmasını istedi, ve bunun Azerbaycan-Amerika ilişkileri açısından önemli olduğunu söyledi.

3000 Seçim Gözlemcisi Görev Yapacak

Pazar günü yapılacak parlamento seçimlerinden, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Yeni Azerbaycan Partisi’nin galip çıkması bekleniyor. Seçmenler arasında bu konuda herhangi bir kuşku yok. Esas soru, seçimlerin adil olup olmayacağı, şiddet olaylarının yaşanıp yaşanmayacağı...

Uluslararası Saydamlık Örgütüne göre, Azerbaycan’da bugüne kadar batı standartlarında demokratik seçimler yapılmış değil.

Bir Azeri seçmen, Pazar günkü seçimlerin öncekilerden farksız olacağı görüşünde. Oy kullanıp kullanmamasının fark etmeyeceğini söyleyen seçmen, yetkililerin seçim sonuçlarını isteklerine göre değiştireceğini ileri sürüyor. “Biz birine oy vereceğiz, bir başkası seçimleri kazanacak” şeklinde konuşuyor.

Ancak, iktidar yanlısı bir kadın seçmen ise, seçimlerin demokratik olacağını savunuyor ve Cumhubaşkanı Aliyev’in yaptığı yasa değişikliklerine işaret ediyor. Aliyev, Irak’ta olduğu gibi seçmenlerin birden fazla oy kullanmasını önlemek için, oy kullanan seçmenlerin parmağına mürekkep sürülmesi şartıgetirdi.

İktidar yanlısı kadın seçmen, bu seferki seçimlerde çok sayıda uluslararası gözlemcinin görev yapacağına da dikkat çekiyor.

Amerika ise, seçimlerin barışçı bir ortamda yapılması çağrısında bulundu. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 25 Ekim’de yayınladığı kararnameye uyulmasını istiyor. Aliyev, kararnamesinde, gösteri özgürlüğünün korunmasını istemiş ve seçim sürecine yetkililer tarafından müdahale edilmesini yasaklamıştı. Ancak, muhalefet, batının Azerbaycan’ın petrol kaynaklarına göz diktiğini, ve bu nedenle anti-demokratik olaylara göz yumacağından kaygı duyuyor.

Uzmanlar, seçimlerde, gözlemcilerin çalışmalarının son derece önemli olduğunu söylüyor. Bu görüşe Azerbaycan Yüksek Seçim Komisyonu Sekreteri Vidadi Mahmudov da katılıyor. Seçim kurulunun hükümet kanadından olmayan birkaç üyesinden biri olan Mahmudov, uluslararası gözlemcilerin ve sivil toplum kuruluşlarının seçim günü ve oy sayımı sırasında görevbaşında olacaklarını bu nedenle seçimin adil sonuçlanmasında kendilerine büyük sorumluluk düştüğünü söylüyor.

Ancak, Mahmudov bir de uyarıda bulunuyor: “Eğer seçim gözlemcileri etkili görev yapmazsa, korkarım demokrasi açısından bu büyük bir kayıp olur.”

Seçim günü 3000 gözlemci görev yapacak. İlk sonuçların Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.


XS
SM
MD
LG