Erişilebilirlik

Hindistan Dışişleri Bakanı Görevden Alındı


Hindistan Dışişleri Bakanı Natwar Singh, Birleşmiş Milletler'in Irak'taki Gıda Karşılığı Petrol Programı’ndan çıkar sağladığı iddiaları üzerine bakanlıktaki görevinden alındı.

Başbakan Manmohan Singh, boşalan dışişleri bakanlığı görevini kendisi üstlendi. Natwar Singh hakkındaki iddiaları yalanladı.

Birleşmiş Milletler’in konuyla ilgili olarak yaptırdığı araştırma sonrasında yayınladığı raporda dünya çapında yüzlerce firma ve politikacının, petrol karşılığı gıda programı çerçevesinde ihale karşılığında Saddam Hüseyin rejimine yasa dışı biçimde para ödemekle suçlanıyor.

Petrol karşılığı gıda programı, Birleşmiş Milletler yaptırımlarının Irak vatandaşları üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla uygulamaya konmuştu.

Bağımsız bir komisyonun araştırmasının ürünü olan raporda Saddam Hüseyin rejiminin de programdan rüşvetler sayesinde 1 milyar 700 milyon dolar kadar haksız kâr sağladığı belirtiliyor.

Raporda Irak'a Gıda Karşılığı Petrol Programı'nın başlıca sorumluları olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Güvenlik Konseyi de, programı gereği gibi izleme görevini başaramadıkları için eleştirilmişti.

XS
SM
MD
LG