Erişilebilirlik

Fransa'da Şiddet Eylemleri Azaldı


Fransa’da 30’u aşkın kentte gece sokağa çıkma yasağı uygulamaya girdi. Ülkeyi sarsan son dönemin en büyük olayları da azalmaya başladı.

Polis, gece ülke çapında 482 aracın ateşe verildiğini ve 203 kişinin tutuklandığını açıkladı. Olaylar sırasında yaralanan olmadı. Polis yetkilileri sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girmesinin ardından şiddet içeren eylemlerin azaldığını belirtti.

Yetkililer, ülkenin doğusundaki Belfort kentinde bir okulun tahrip edildiğini ve Lyon’da bir elektrik istasyonuna düzenlenen saldırının elektrik kesintisine yol açtığını duyurdu. Paris çevresinde ise sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen, durumun sakin olduğu belirtildi.

İki haftadır süren olaylardan Kuzey Afrika kökenli Müslüman gençler sorumlu tutuluyor.

Fransa’da Paris’in banliyölerinde iki hafta önce iki gencin ölümünün ardından patlak veren isyanın temelinde yatan gerekçeleri, Paris 8 Üniversitesi öğretim üyelerinden tarihçi ve de iktisat profesörü Nora Şeni’ye sorduk.

Şeni, Fuat Kozluklu’nun Fransızların, göçmenleri toplumla bütünleştirme politikalarının başarısız olup-olmadığına ilişkin sorusunu yanıtladı. Şeni, olayların banliyölerin dışına taşmaması durumunda, Fransız halkını pek de telaşa kapılmayacağını ileri sürdü.

Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG