Erişilebilirlik

Irak'ta Şii Camilerine Bombalı Saldırılar


Irak’ta Şii camilerine yönelik bombalı intihar saldırılarında en az 77 kişi öldü, yüzü aşkın kişi yaralandı.

Hanagin kentindeki iki camiye Cuma namazı sırasında bedenlerine bomba sarılı giren iki intihar komandosunun kendilerini havaya uçurdukları bildiriliyor.

Bağdat’ın 140 kilometre kuzeydoğusunda İran sınırına yakın Hanagin kentinde Şii ve Kürtler birlikte yaşıyor.

Öte yandan Bağdat’ta da iki ayrı araca yerleştirilen bombaların patlaması sonucu en az altı kişi öldü, 40'ı aşkın kişi yaralandı.

Saldırılar, bir otel ile geçenlerde ortaya çıkarılan gizli cezaevinin yakınında düzenlendi.

Amerikalı askeri yetkililer, saldırılarda yabancı gazeteciler ve işadamlarının kaldığı otelin hedef alındığını bildirdi.

El-Hamra Oteline Saldırı

Irak’taki İntihar saldırılarının ilki bu sabah erken saatlerde el-Hamra Otelinin önünde düzenlendi.

Görgü tanıklarına göre, bir minibüs, kenar yolu kullanarak, otelin önündeki barikatlara yanaştı ve infilak etti. Patlama sonucu iki metre derinliğinde bir çukur oluştu. Minibüsün hemen arkasından gelen, kırmızı varillerle yüklü bir kamyon, yaklaşık 20 saniye sonra otelin önünde havaya uçtu.

Eş zamanlı düzenlenen saldırı sonucu, çevredeki binalar kısmi olarak yıkıldı; el-Hamra otelinde geniş çaplı hasar meydana geldi. İntihar komandolarının cesetleri, 180 metre uzakta bulundu.

Bomba uzmanları, saldırıda 500 kilogram patlayıcı madde kullanıldığını düşünüyor.

Bağdat’ın saldırılara hedef olan bölgesinde, eski İçişleri Bakanı Falah el-Nekib de yaşıyor. Irak’ın eski Başbakanı İyad Allavi hükümetinde görev yapmış olan el-Nekib şöyle konuşuyor: “Masum insanları hedef alıyorlar. Bu çeteciler ve arkalarındaki kişilerin derhal durdurulması gerekiyor."

Sünni Arap olan el-Nekib, kimleri kastettiğini açıklamadı; ancak Irak’ın bugünkü Şii İçişleri Bakanı Beyan Cebir’i en çok eleştiren kişilerden biri olarak biliniyor. İçişleri Bakanı Cebir, İran tarafından eğitilen Bedir Tugaylarıyla bağlantılı olmakla suçlanıyor.

Amerikalı askerlerin, Irak İçişleri Bakanlığı tarafından kurulan bir cezaevini keşfetmesi üzerine Beyan Cebir Batı basınının eleştirilerine hedef oldu. Söz konusu cezaevindeki 170 tutuklunun tamamı Sünni olmakla birlikte, tutuklulara işkence yapıldığı saptandı. Sünniler, cezaevinin Bedir Tugayları tarafından yönetildiğini; amaçlarının Sünnileri göz altına almak, işkence yaptıktan sonra da öldürmek olduğunu iddia ediyor. Sünniler, İçişleri Bakanı Beyan Cebir’ın da suç ortağı olduğunu ileri sürüyor. Cebir ve Bedir Tugayları suçlamaları reddediyor.

Cezaevi skandalını dünyaya duyuran batılı gazeteciler - Amerika’nın Sesi muhabirleri de dahil olmak üzere - el-Hamra Otelinde kalıyor. Saldırıda gazetecilerinin hiçbirinin yaralanmadığı bildirildi.

XS
SM
MD
LG