Erişilebilirlik

Irak’ta Erken Oy Verme İşlemi Başladı


Irak’ta yapılacak parlamento seçimleri için erken oy verme işlemi bugün başladı. Perşembe günü yapılacak seçimler için güvenlik önlemleri de sıkılaştırılıyor.

Irak hükümeti, ilave tedbir olarak, sokağa çıkma yasağı saatlerinin uzatılacağını ve sınırlarının giriş-çıkışa kapatılacağını duyurdu. Irak İçişleri Bakanlığı, geceleri sokağa çıkma yasağının yarın başlayacağını ve Cumartesi günü sona ereceğini bildirdi. Araçla seyahat ise özel izne bağlanacak. Havaalanları da Çarşamba gününden Cuma’ya kadar kapalı tutulacak.

Yeni mecliste dinci Şii partilerden oluşan koalisyonun, en çok sandalyeyi kazanması bekleniyor. Ancak hiçbir partinin, karar almaya yetecek çoğunluğu sağlaması beklenmiyor. Uzmanlar, Şii ve Kürtlerden oluşan koalisyonun hükümeti yönetmeye devam edeceği görüşünde.

Amerika’nın Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Perşembe günü yapılacak parlamento seçimlerine, 15 milyon kayıtlı seçmenin büyük bölümünün katılmasını beklediğini söyledi.

Ocak ayında yapılan seçimleri boykot eden Sünnilerin de bu kez seçime katılacağı belirtiliyor. Sünni Müslümanlar Irak nüfusunun yüzde 40’ını oluşturdukları halde Saddam Hüseyin döneminde, ülkeyi yönettiler.

Hüseyin’in devrilmesiyle iktidarı kaybeden Sünniler, şimdi direnişçilerin büyük bölümünü oluşturuyor. Amerika’nın Bağdat’taki Büyükelçisi Zalmay Halilzad, ülkenin dini mezhepler arasında bölünmüş olmasına rağmen, Sünnilerin seçimlere ciddi oranda katılacağına inanıyor:

“Sünniler bundan önce olmadığı kadar parlamentoda temsil edilecekler. Göreve gelecek yeni parlamento, gelecek altı ayda, anayasanın onaylanması dahil, bir çok önemli konuyla ilgili karar alacak. Bu da anayasanın Sünniler tarafından daha kabul edilebilir hale gelmesine yarayacak. Ordu ve polis teşkilatında yapılacak reformlar için de aynı şey söz konusudur.”

Şiiler Irak nüfusunun yüzde 60’dan fazlasını oluşturuyor. Büyükelçi Halilzad, Sünnilerin siyasi sürece katılımının iki mezhep arasındaki ayrılıklara barışçı çözüm bulunmasını için fırsat olduğunu belirtiyor.

“Sünnilerin siyasi sürece katılımı, Şiilerle aralarındaki sorunları siyasi yollardan çözebileceklerine dair güvenlerinin arttığının bir işaretidir. Bu bizim de dileğimizdir. Bunun gerçekleşmesi son derece önemli bir gelişme olacaktır.”

Büyükelçi Zalmay Halilzad, seçimlerden sonra Amerikan askerlerinin sayısının ciddi oranda azaltılabileceğini, ancak kesin rakama Irak’taki komutanların karar vereceğini belirtti. Irak Cumhurbaşkanı Danışmanlarından Kubat Talabani, Amerikan kuvvetlerinin hızla çekilmesinin çok olumsuz sonuçlar doğuracağını öne sürdü:

“Amerikan askerleri zamanından önce, Irak kuvvetleri hazır olmadan çekilirse, Irak iç savaşla karşı karşıya kalacaktır ve bu da durumu daha da kötüleştirecektir.”

CNN Televizyonuna demeç veren Kubat Talabani, Ocak ayındaki seçimleri boykot eden Sünnilerin siyasi kararlarda pay sahibi olmak istediklerini ve dolayısıyla seçimlere katılımlarının yüksek olacağını umduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG