Erişilebilirlik

Erdoğan CIA Başkanıyla Görüştü


Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkanı Porter Goss, Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Görüşmeye, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Emre Taner de katıldı.

CIA Başkanı Porter Goss Ankara temaslarını bugün de sürdürdü. Dün Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Emre Taner’le görüşen CIA Başkanı bugün ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileriyle biraraya geldi.

Goss sabah saatlerinde ilk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti. CIA Başkanı burada Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner ile yaklaşık 20 dakikalık bir görüşme yaptı.

Porter Goss Emniyet’teki görüşmesinin ardından, Anıtkabir’e giderek Atatürk’ün mozolesine çelenk koydu. CIA Başkanı daha sonra Başbakanlık Resmi Konutu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la biraraya geldi. Bu görüşmeye, MİT Müsteşarı Emre Taner de katıldı.

Yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonra basına herhangibir açıklama yapılmadı. Ancak basına sızan haberler, Goss’un hem Başbakanlık hem de Emniyet’teki görüşmelerinde, PKK konusunun gündeme geldiği yönünde oldu. Türk tarafının CIA heyetine PKK terörü konusunda kapsamlı bir rapor sunduğu belirtiliyor.

Perşembe günü Irak’ta yapılacak seçimler öncesinde Ankara’ya gelen CIA Başkanı’nın ziyareti hakkında, bu ziyaretin Türkiye’nin Amerika’dan uzun süredir beklediği PKK’ya karşı daha aktif girişim konusunda önemli bir adım olduğu şeklinde yorumlar yapılıyor.

CIA Başkanından önce Ankara’ya gelen Amerika Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Robert Mueller ise, PKK’nın mali kaynaklarını bulmak ve kesmek için Türkiye ile çalışmalarını ve işbirliğini sürdüreceklerini söylemişti.

CIA Başkanı Porter Goss’un Ankara’da yaptığı görüşmelerde ayrıca, son günlerde çok sözü edilen CIA uçaklarıyla ilgili bilgi vermiş olabileceği de tahmin ediliyor.

Ancak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Sabiha Gökçen havaalanına inen CIA uçağının gözaltına alınan zanlıları sorgulamak için geldiği yönündeki iddiaları geçen haftasonu yaptığı bir açıklamayla yalanlamıştı.

Hem Başbakan Erdoğan, hem de Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, FBI ve CIA başkanlarının birbiri ardına yaptıkları Ankara ziyaretlerinin arkasında özel bir neden aramanın gereksiz olduğunu ifade ettiler. Amerika’dan gerçekleşen bu iki üst düzey ziyaretle Ankara ile Washington arasında terörle mücadele konusunda istihbarat paylaşımının artırılması hedefleniyor.

CIA Başkanı Porter Goss’un Ankara ziyaretinde dikkat çeken bir diğer konu ise, alınan yoğun güvenlik önlemleri oldu. CIA Başkanına Ankara temaslarında yaklaşık 15 araçlık bir koruma konvoyu eşlik etti.

XS
SM
MD
LG