Erişilebilirlik

Iraklılar Sandık Başına Gitti


Irak’ta bugün genel seçimler yapıldı. Seçim, ülkenin siyasi ve demokratik yapılanmasında önemli adım olarak görülüyor. Ocak ayındaki seçimi boykot eden Sünnilerin de büyük ölçüde oy kullanmasının beklendiği seçime katılımın yüksek olduğu bildiriliyor.

Oy verme işlemlerinin başlamasından hemen sonra Bağdat’taki Amerikan askeri karargahının ve büyükelçiliğinin bulunduğu Yeşil Bölge yakınlarında bir patlama meydana geldi. Patlamanın bir havan topu saldırısı olduğu bildirildi.

Ramadi, Tikrit ve Musul’daki oy merkezleri yakınlarında da patlamaların olduğu ve en az bir koruma görevlisinin öldüğü belirtiliyor.

Seçimlerde güvenliği sağlamak için on binlerce Iraklı ve Amerikalı asker görevlendirildi. Araçla geçişin yasaklanması yüzünden milyonlarca Iraklı seçmen, oy merkezlerine yürümek zorunda kaldı. Irak’ta 15 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

Devlet Başkanı Celal Talabani, bütün seçmenlere, oylamaya katılmaları çağrısında bulundu. Talabani, katılım oranının yüksek olmasının, yeni seçilecek hükümetin meşruluğunu artıracağını ve teröristlerin yenilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Irak seçimlerinde 275 sandalyeli parlamento için 6 binden fazla aday yarıştı. Seçimlere, 307 parti ve 19 ittifak katıldı.

Irak halkı bugün Saddam Hüseyin dönemi sonrasındaki ilk meclis seçimleri için sandık başındaydı. 30 Ocak’ta yapılan seçimlerle belirlenen geçici meclis yerini dört yıllık yeni meclise bırakacak ve hemen ardından anayasa çalışmaları hız kazanacak.

Türkmenler Şikayetçi

Kerkük kentinde Kürtlerin seçim kütükleri üzerinde usulsüzlük yaptığını öne süren Türkmenler, iddialarını Birleşmiş Milletler yetkililerine ve uluslararası gözlemcilere bildirdi.

Irak’ın en eski siyasi gruplarından Türkmeneli Partisi’nin lideri ve Kerkük milletvekili Riyaz Sarıkahya, seçimle ilgili kuralların ihlal edildiğini, Süleymaniye ve Erbil'den Kürtlerin otobüslerle Kerkük'e getirilerek oy kullanmalarının sağlandığını söyledi.

Seçime ilişkin gelişmeleri, Kürtlerin yönetimindeki Irak’ın Kuzeyinde bulunan Fransız Haber Ajansı AFP’nin foto muhabirlerinden Mustafa Özer’e sorduk. Türkmeneli Partisi lideri Riyaz Sarıkahya da sorularımızı yanıtladı. Fuat Kozluklu'nun Mustafa Özer ve Riyaz Sarıkahya'yla yaptığı söyleşilere yukarıdaki Real Audio bağlantılarından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG