Erişilebilirlik

Bush, Politikalarını Savundu


Başkan Bush, düzenlediği basın toplantısında, Amerikan vatandaşlarının telefonlarının dinlenmesine ve e-posta mesajlarının izlenmesine izin verme kararını savundu.

Bush, terörle mücadele devam ettiği sürece söz konusu programa devam edileceğini söyledi.

Başkan basın toplantısını açış konuşmasında bu uygulamayı savunurken, “Burada El Kaide bağlantısı olan bir kişiyle dışarıdaki bir militan arasında geçen iki dakikalık telefon konuşması, binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara yolaçabilir...” dedi.

Bazı çevreler, mahkeme kararı olmadan Amerikan vatandaşlarının telefon görüşmelerinin dinlenmesinin yasalara aykırı olduğuna dikkat çekiyor.

Eleştirileri reddeden Bush, bu gizli program sayesinde ülkeyi koruduğunu savunuyor; ve bunun anayasal bir görev olduğunu belirtiyor.

Basın toplantısında, telefonları dinlenen kişilerin, el-Kaide gibi terör örgütleriyle bağlantılı olmasından şüphe edildiğini hatırlatan Bush, program hakkında Kongre’ye bilgi verildiğini söyledi. Başkan, bu programın devam etmesini bugüne kadar en az 30 kez onayladığını ve Amerika’yı hedef alan tehditler devam ettiği sürece bunu yapmaya devam edeceğini bildirdi.

Bush, bir savaş sırasında bu gizli programın içeriğinin basına sızdırılmasının “utanç verici” olduğunu söyledi.

Bu arada, Cumhuriyetçi Partili senatör Arlen Specter, programın anayasayı ihlal edip etmediğini belirlemek için Kongre’nin oturum düzenlemesi için çağrıda bulundu.

Bush, basın toplantısında ayrıca, Irak politikasını savundu; ve Yurtseverlik yasasının yenilenmesi çağrısında bulundu. Yasa, terörle mücadele çalışmalarında Amerikan hükümetine daha geniş yetki tanıyor.

Demokratlar Soruşturma Başlatılmasını İstiyor

Bazı demokrat senatörler, Başkan Bush’un gizlice telefon konuşmalarını dinletme ve Amerika’yla başka ülkeler arasındaki elektronik yazışmaları izleme politikasını eleştiriyor.

Senatör Carl Levin, Amerikan yasaları ve Anayasasında, Bush’a Amerikan vatandaşlarının konuşma ve haberleşmelerini gizlice dinleme yetkisi veren hiçbir madde bulunmadığını söyledi. Senatör, Bush’un bu konudaki gerekçelerinin Haklar Bildirgesini ihlal ettiğini bildirdi.

Senatör Levin konuyla ilgili soruşturma açılmasını da istedi. Aynı çağrıya Senatör Jack Reed de katıldı.

Senatör Russ Feingold ise Kongre’nin, teröre karşı yürütülen savaşta tek karar veren kişi olmak isteyen bir başkanı hoş göremeyeceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG